Rabobank helpt Ahold bij Spar transactie in Tsjechie

19 maart 2014 Banken.nl 1 min. leestijd

Onlangs heeft Ahold 50 supermarkten van concurrent Spar in Tsjechië overgenomen. Het supermarktconcern legt zo’n €192 miljoen neer voor de aankoop. Met de overname wordt AH – in Tsjechië bekend als ‘Albert’ – marktleider in het voormalige Oostblokland. De transactie wordt begeleid door onder meer Rabobank, Deloitte en De Brauw Blackstone.

Ahold heeft momenteel 284 winkels in Tsjechië. In lijn met de groeiambities heeft het supermarktconcern 36 zogeheten compacte hypermarkten en 14 supermarkten overgenomen van Spar. De concurrent trekt zich volgens eigen zeggen terug uit Tsjechië omdat het lastig was om daar marktleider te worden. Ook zijn de 50 Tsjechische winkels van Spar momenteel verliesgevend. Ahold verwacht echter het tij te kunnen keren. Volgens de business case zullen de aangeschafte winkels binnen twee jaar positief bijdragen aan het bedrijfsresultaat.

Rabobank helpt Ahold bij Spar transactie in Tsjechie

Rabobank

Een team van Rabobank, onder leiding van Pieter Stor, adviseert Ahold op financieel gebied. “Voor Ahold is de acquisitie van Spar een fantastische stap die resulteert in een leidende positie in de Tsjechische markt. De stap biedt uitzicht op aanzienlijke synergievoordelen,” aldus Stor. Verder bestaat het Rabobank team uit Achim Boden, Michel Cijsouw en William Jones.

De Brauw Blackstone Westbroek en Deloitte

Op juridisch vlak wordt Ahold bijgestaan door De Brauw Blackstone Westbroek. De specifieke Tsjechische juridische aspecten van de deal worden afgehandeld door het lokale advocatenkantoor Havel, Holásek & Partners. Het team van De Brauw Blackstone Westbroek bestaat uit Klaas de Vries (dealcaptain), Erik Stegerhoek, Angela van Breda, Davine Roessingh en Rein Ferwerda.

Verkoper Spar wordt op financieel vlak geadviseerd door de Financial Advisory tak van Deloitte.