TVI, Topicus en Quion digitaliseren taxatieproces met softwareoplossing

22 september 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Topicus heeft in samenwerking met het Taxatie Validatie Instituut (TVI) een softwareoplossing ontwikkeld die het taxatieproces bij het aanvragen van een hypotheek digitaliseert. De software is voor het eerst geïmplementeerd bij Quion, een onafhankelijke servicer van hypotheken.

Hypotheekaanvragen zijn vaak langdurige, tijdrovende processen, waarin een heel aantal handelingen nog handmatig moet worden doorgevoerd. Een voorbeeld van zo’n handmatige handeling is het overnemen en zorgvuldig controleren van de taxatiegegevens van de woning die als onderpand zal dienen voor de hypotheek. Robin Pol, directeur operations bij Quion: “Het is van belang om taxatierapporten zorgvuldig in te voeren en te controleren. Dit door medewerkers laten doen kost enorm veel tijd.” 

“Zonde”, vindt Pol. Quion heeft als een van de grootste servicers op het gebied van hypotheken in Nederland vaak te maken met dit tijdrovende proces. Dat moet anders kunnen, “want als we de taxatie direct digitaal van de bron zouden ontvangen, zou dit werk namelijk niet nodig zijn”, vertelt Pol. Vanuit die gedachten besloten Topicus en het Taxatie Validatie Instituut (TVI) een softwareoplossing te ontwikkelen waarmee taxaties vanaf de bron direct digitaal naar de geldverstrekker worden gestuurd.

TVI en Topicus implementeren eerste softwareoplossing voor digitaliseren taxatieproces bij Quion

Doordat de taxatiegegevens direct van de bron naar de geldverstrekker worden verstuurd, vervallen de handmatige controles door mensen (de ontvangers van het krediet) en belanden de taxaties onaangetast bij de hypotheekverstrekker. Dit werkt fraude tegen, aldus het TVI. “Zo is de tijd van onderhandse deals voorbij”, zegt Carina Bosch, algemeen directeur van TVI. “Met deze softwareoplossing wordt het taxatierapport sneller verwerkt, met minder kans op fouten. Daardoor ontstaan betrouwbare gegevens die de waarde van de hypotheekportefeuilles van banken en geldverstrekkers vergroten. Bovendien kunnen alle betrokken partijen op dezelfde manier blijven werken.”

Samen met Topicus heeft het TVI vervolgens de nieuwe softwareoplossing geïmplementeerd bij Quion. Carin Gruben, Productowner bij Topicus, vertelt: “Het is voor de taxatiesector van belang om te blijven innoveren. Deze samenwerking bewijst dat je dat niet alleen hoeft te doen.” Carina Bosch van TVI vult aan: “Dit is een eerste stadium in de weg naar verandering in denken en doen in de taxatiesector. Een belangrijke eerste stap naar de professionalisering die nodig is. We kunnen niet blijven hangen in methodes van tien jaar geleden. We moeten innoveren en met onze tijd meegaan. Daardoor zorgen we voor een taxatiesector die transparanter, betrouwbaarder, flexibeler en sneller wordt. We zien deze oplossing als de nieuwe standaard voor de hele sector.”