Monte dei Paschi di Siena boekt 1,4 miljard verlies

21 maart 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Monte dei Paschi di Siena, bekend als de oudste bank ter wereld, heeft afgelopen jaar een forse klap gekregen. De Italiaanse bank heeft over 2013 een verlies van €1,4 miljard gerapporteerd, met name een gevolg van forse afschrijvingen op leningen.

De oudste nog actieve bank ter wereld Monte dei Paschi di Siena kampt al jaren met financiële problemen. Zo boekte het in 2012 een verlies van €1,6 miljard en ook tijdens de crisisjaren waren de prestaties ondermaats. Mede als gevolg daarvan moest de bank tot twee keer toe worden gered met overheidsgeld. In 2009 stopte de Italiaanse staat al €1,9 miljard toe en einde 2013 maakte de Italiaanse regering nog eens zo’n €2 miljard over.

Monte Dei Paschi Di Siena

Het hoge verlies heeft met name te maken met de aanstaande doorlichting door de Europese Centrale Bank. Om tegemoet te komen aan de strengere kapitaalbuffers en overige onderzoekscriteria moest de bank noodgedwongen een kapitaalverhoging van €3 miljard doorvoeren en fors afschrijven op uitstaande leningen. In totaal werd maar liefst €2,8 miljard afgeschreven, waarvan €1,2 miljard in het vierde kwartaal.

UniCredit
Monte dei Paschi is niet de enige Italiaanse bank die grote afschrijvingen doet vooruitlopend op de ECB-test. Begin deze week besloot ook UniCredit om fors af te boeken op zogeheten ‘bad loans’ – in totaal ging het om ongeveer €14 miljard.