Wells Fargo eerste grote Amerikaanse bank met vrouw aan het roer

21 augustus 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De Amerikaanse bank Wells Fargo wordt de eerste grote bank in de Amerikaanse geschiedenis die een vrouw als CEO krijgt. Met ingang van aankomend kalenderjaar neemt Elizabeth Duke (65) het stokje over van de huidige topman Timothy Sloan.

De Amerikaanse bankenwereld is een vrij mannelijke aangelegenheid. Wells Fargo - de één na grootste bank van Amerika in termen van assets - heeft daarom niets minder dan een primeur te pakken met de aankondiging dat Elizabeth Duke vanaf 1 januari de nieuwe CEO wordt. Duke is geen onbekende in de Amerikaanse financiële wereld. Ondanks haar reputatie leest haar verhaal als een filmscenario. Zij begon 43 jaar geleden bij First and Merchants als baliemedewerkster. Niet omdat ze al van kinds af aan bankier wilde worden, maar eenvoudigweg omdat ze geld nodig had.

Elizabeth Duke - Wells Fargo

In 1978 - slechts vier jaar nadat ze als baliemedewerkster begon - werd ze al financieel directeur bij de Bank of Virginia Beach. Na nog enkele bestuursfuncties bij diverse banken leek 2007 het hoogtepunt van haar carrière te gaan worden met een zetel in het bestuur van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (The Fed). Nu raakt dus bekend dat Duke de nieuwe CEO van Wells Fargo wordt.

Schandalen

Bij Wells Fargo komt ze allerminst in een gespreid bedje terecht. De bank gaat gebukt onder een reeks schandalen in de afgelopen jaren. Zo had de bank duizenden ‘fake’ accounts aangemaakt op naam van bestaande klanten. Recent raakte bekend dat de bank onnodige verzekeringen had verkocht aan bijna een miljoen Amerikanen. Deze verzekering - een autoverzekering - was onderdeel van een leenprogramma voor de aankoop van auto’s. Driehonderdduizend Amerikanen raakten in financiële problemen door deze praktijk. Niet veel later belandden - onbedoeld - ook nog de persoonlijke gegevens van vijftigduizend klanten op straat. Duke wil van Wells Fargo ‘een beter bedrijf maken, nu en in de toekomst.’

Janet Yellen

Wells Fargo claimt dat zij de eerste grote Amerikaanse bank zijn met een vrouw aan het roer. Dat behoeft een kleine nuance. Met deze stelling ziet Wells Fargo namelijk Janet Yellen over het hoofd. Zij is al sinds 2014 bestuursvoorzitter van The Fed, de Amerikaanse centrale bank.