DNB schakelt 5 adviseurs in voor Asset Quality Review

13 maart 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft vijf externe adviseurs ingeschakeld om te ondersteunen bij de doorlichting van de Nederlandse systeembanken. Het betreft de adviesbureaus Booz & Company, EY, KPMG en Zanders en vermogensbeheerder BlackRock. Dat heeft een woordvoerder van DNB gisteren bekendgemaakt aan Het Financieele Dagblad.

Asset Quality Review

Gisteren gaf de ECB het startsein voor de tweede fase van de zogenaamde Asset Quality Review (AQR), een van meest grootschalige onderzoeken naar bankbalansen sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008. Als onderdeel van het programma worden de 128 grootste banken in de eurozone onderworpen aan een risicobeoordeling, activakwaliteitsbeoordeling en stresstest. Doel van AQR is om transparantie in de bankensector te bevorderen en hiermee ook het vertrouwen van onder meer beleggers en de maatschappij terug te winnen.

DNB schakelt vijf adviseurs in voor Asset Quality Review

Uitvoering op nationaal niveau

De Asset Quality Review wordt door de nationale toezichthouders uitgevoerd bij de eigen banken. Ter ondersteuning van het proces, dat in november gereed moet zijn*, heeft DNB vijf externe adviseurs ingeschakeld. Strategisch adviesbureau Booz & Company zal DNB ondersteunen met het verzorgen van de rapportages aan de ECB. KMPG, EY en Zanders gaan helpen bij het beoordelen van de interne controleprocessen van banken. Daarnaast zullen ze een rol spelen bij het waarderen van onderpand op krediet.

Ook vermogensbeheerder BlackRock Solutions treedt op als extern adviseur. BlackRock is vooral ingehuurd voor het verzorgen van het kwantitatief onderzoek van de balansen. Het onderzoek wordt geleid door De Nederlandsche Bank.

*Vanaf november 2014 neemt de Europese Centrale Bank het bankentoezicht op de belangrijkste systeembanken over van de nationale toezichthouders.