Bitcoin Cash ziet het levenslicht - splitsing een feit

03 augustus 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Capaciteitsproblemen teisteren al enige tijd de werking en de gebruiksvriendelijkheid van Bitcoin. Het aantal transacties in de wachtrij stijgt harder dan de blockchain - de ultraveilige omgeving waarin de transacties plaatsvinden - kan verwerken. Een groep ‘miners’ heeft zich afgesplitst van Bitcoin en heeft Bitcoin Cash gecreëerd.

Het kan snel gaan in de digitale wereld. Eerder deze week brachten de ‘miners’ van Bitcoin nog het nieuws dat een splitsing, die al enige tijd op handen was, niet doorging. Twee groepen ‘miners’ waren het oneens over de toekomst van Bitcoin, maar sloten een compromis. Nu enkele dagen later ziet Bitcoin Cash - afgekort met BCC - het levenslicht. In vaktermen wordt deze splitsing een ‘hard fork’ genoemd. Het is de eerste ‘hard fork’ in de geschiedenis van Bitcoin.

Bitcoin uiteindelijk toch gesplitst

Met Bitcoin Cash wordt een alternatief geboden voor Bitcoin, dat de laatste jaren duurder en minder snel geworden is. Dit werd veroorzaakt door een te beperkte datalimiet van de pakketjes waarin de transacties verwerkt worden, de zogeheten blocks die uiteindelijk de schakels vormen van de blockchain. Onlangs werd besloten dat de limiet van de blocks werd opgeschroefd van 1 mb naar 2 mb. Door de toegenomen capaciteit konden er meer transacties per seconde worden uitgevoerd. Het Chinese collectief Bitmain vond dit echter nog steeds onvoldoende. Ineens is de blockgrootte nu opgevoerd naar maar liefst 8 mb wat de digitale munt - in elk geval qua capaciteit - erg toekomstbestendig maakt. Bitcoin Cash wordt een stuk sneller dan Bitcoin.

Kort na de lancering heeft de splitsing nog niet gezorgd voor een spectaculaire koerswijziging van de hoofdmunt Bitcoin. Die bleef schommelen op het niveau waarop hij al een tijdje zit, rond de € 2300. Voor het succes van Bitcoin Cash is het belangrijk om af te wachten hoeveel ‘miners’ zich achter de munt gaan scharen en wat de koers doet.