Bijna 50% Nederlanders wil één universele betaalmogelijkheid

09 mei 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Overal ter wereld op dezelfde manier kunnen betalen is een wens van bijna de helft van de Nederlanders. Dat en meer blijkt uit een recent onderzoek van International Card Services onder ruim 1.000 Nederlandse consumenten. 

In het kader van de campagne yourmastercard.nl heeft International Card Services (ICS) onderzoek laten uitvoeren om het betaalgedrag en -voorkeuren van Nederlanders in kaart te brengen. Voor het onderzoek, dat werd uitgevoerd door onderzoeksbureau PanelWizard, zijn 1.022 Nederlanders ondervraagd. 

Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de respondenten graag één universeel betaalmiddel zou willen waar overal ter wereld mee betaald kan worden. Vooral onder jongere respondenten (tussen de 18 en 29 jaar oud) werd het voordeel ingezien van een wereldwijde betaalmogelijkheid. Hoewel de creditcard wereldwijd de meest geaccepteerde betaalmethode is, betalen Nederlanders anno 2017 nog steeds het liefst met hun pinpas, ook in het buitenland.

Bijna 50% van alle Nederlanders wil één universele betaalmogelijkheid

Naast creditcards en pinpassen hebben Nederlanders gemiddeld €35,70 aan contant geld bij zich. Contant geld wordt echter steeds minder in winkels gebruikt – in 2015 werd voor het eerst minder contant afgerekend dan met een pinpas, een trend die zich in 2016 verder heeft doorgezet. Contant geld wordt tegenwoordig het meest gebruikt voor het betalen van de glazenwasser, een taxirit, de collectant aan de deur en uiteraard in de horeca. Jongeren hebben gemiddeld het minste geld op zak – de respondenten die tussen de 18 en 29 jaar oud zijn hebben gemiddeld €24,50 op zak. Ook is er een verschil van €7 in de gemiddeldes van mannen en vrouwen, waarbij mannen vaak meer geld in hun knip hebben.

Innovatie

Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 85% van de respondenten betaalgemak zeer belangrijk vindt bij het kiezen voor een bepaalde betaalmethode. “Wij spelen daarop in, bijvoorbeeld door de mogelijkheid om contactloos te betalen met de creditcard”, vertelt Nico Lodewijk, Directeur Information Technology en Business Support van ICS. “Daarnaast onderzoeken wij de mogelijkheden om met een creditcard te betalen, zonder dat de plastic card aanwezig is, bijvoorbeeld door authenticatie via de mobiele telefoon met een vingerafdruk of gezichtsherkenning.”