EBA brengt definitieve Regulatory Technical Standards PSD2 uit

28 februari 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De invoering van de Payment Services Directive (PSD2) is weer een stap dichterbij. De European Banking Authority (EBA) heeft de definitieve versie van de Regulatory Technical Standards (RTS) over de herziene PSD2 uitgebracht. Specifiek gaan deze RTS in op klantauthenticatie en gestandaardiseerde en veilige communicatie tussen banken en financiële dienstverleners. De European Banking Federation heeft in een verklaring zijn steun toegekend aan de definitieve RTS.

De afgelopen 18 maanden heeft de European Banking Authority (EBA) gewerkt aan het opstellen van de definitieve versie van het document. Nooit eerder werd voor het beleidswerk van de Europese waakhond zoveel input en standpunten verzameld als nu. In totaal kreeg de EBA 224 reacties op de conceptversie van de RTS, met daarin meer dan 300 afzonderlijke zorgpunten en op- en aanmerkingen. In een tabel heeft de toezichthouder in samenvatting alle feedback behandeld en heeft aangegeven aan de hand van welke punten er aanpassingen zijn gemaakt in de standaarden.

EBA brengt definitieve Regulatory Technical Standards PSD2 uit

Volgens de EBA en de Europese Centrale Bank (ECB) maken deze RTS de weg vrij voor een open en veilige retail betaalmarkt in de Europese Unie. Volgens de EBA zijn voor het opstellen van de RTS verschillende moeilijke, maar weloverwogen keuzes gemaakt, die voortkomen uit de soms tegensprekende doelstellingen van PSD2, zoals het verbeteren van de veiligheid, ten opzichte van bijvoorbeeld het verhogen van het gebruiksgemak voor klanten en het stimuleren van innovatie.

Steun EBF

De European Banking Federation – de vereniging van 32 nationale banken die samen circa 4.500 banken vertegenwoordigen – heeft in een reactie zijn steun uitgesproken voor de definitieve versie van de RTS. De EBF benadrukt daarbij het belang van PSD2 – die in januari 2018 van kracht wordt – voor het creëren van een innovatief en competitief betalingsecosysteem in de EU. 

“Er is een revolutie op komst in online betalen en PSD2 vormt het hart van deze transformatie. Europa kan niet langer de behoefte aan standaardoplossingen negeren. De nieuwe EBA-standaarden bieden een geschikte middenweg”, stelt Wim Mijs, Chief Executive Officer van de EBF. De EBF roept in zijn reactie EU-beleidsmakers op, omwille van alle belanghebbenden, dat zij zich snel achter de standaarden van de EBA scharen zodat de banken en financiële dienstverleners zichzelf zo snel mogelijk kunnen gaan voorbereiden. De invoering van PSD2 heeft volgens de EBF een strakke deadline, terwijl veel van de banken nog aanzienlijke verbeteringen moeten doorvoeren in hun systemen om te kunnen voldoen aan de nieuwe standaarden, die de beveiliging verbeteren en onder meer groei van het e-commercelandschap stimuleren.