Goldman Sachs betaalt economisch adviseur Trump $120 miljoen

08 februari 2017 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Gary Cohn, die door Amerikaanse President Trump is benoemd tot voorzitter van de National Economic Council, krijgt een flinke vertrekpremie van oud-werkgever Goldman Sachs. De voormalig President en COO krijgt van de zakenbank een vertrekpremie van ruim $120 miljoen, volgens de bank onder meer als beloning voor zijn ‘langdurig leiderschap’.

Gary Cohn is een zeer ervaren Wall Street-bankier. Cohn startte in 1990 bij Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs en heeft sindsdien altijd voor de bank gewerkt. In 2006 werd hij benoemd tot President en COO van de bank. Cohn, nu 56 jaar oud, staat bekend als een felle, volgens sommige critici zelfs agressieve zakenman en een harde werker. In 2014 kwam zijn jaarsalaris uit op $22 miljoen. 

Gary Cohn - Voorzitter van de National Economic Council

Met de benoeming en inauguratie van Donald Trump als 45e president van de Verenigde Staten begint ook Cohn aan een nieuwe uitdaging. Hij is door Trump aangesteld als de nieuwe voorzitter van de National Economic Council, het belangrijkste economische adviesorgaan van de Amerikaanse overheid. Het instituut is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en coördinatie van het economische beleid dat de Amerikaanse president voert. 

$123 miljoen

Om zijn nieuwe rol als voorzitter bij de National Economic Council te gaan vervullen, verlaat Cohn Goldman Sachs. Hij krijgt van zijn oud-werkgever een aanzienlijke vertrekpremie mee, als beloning voor zijn ‘langdurig leiderschap’ en voor ‘de sterke klantrelaties’ die hij heeft onderhouden. Volgens bronnen komt de totale vertrekpremie van de vertrekkend COO en President uit op zo’n $123 miljoen bruto. Dit bedrag bestaat uit $65 miljoen ter compensatie van de bonussen die hij anders de komende drie jaar zou ontvangen en $58 miljoen aan aandelen. Daarnaast krijgt hij nog eens $40 miljoen als salaris en variabele vergoeding over 2016.