Privatisering Spaanse bank Bankia gepland voor 2014

19 februari 2014 Banken.nl 1 min. leestijd

Naar alle waarschijnlijkheid zal de Spaanse bank Bankia in de loop van dit jaar geprivatiseerd gaan worden. Bankia voorzitter Jose Ignacio Goirilgolzarri meldde eerder deze week tegenover Spaanse media dat de Spaanse regering naar verwachting zo’n 5%-10% van de aandelen in 2014 van de hand zal doen.

In 2012 moest de Spaanse bank Bankia door de overheid van de ondergang gered worden. Met behulp van de EU investeerde de overheid maar liefst €41 miljard in de Spaanse bank. De Spaanse regering heeft op dit moment ongeveer 69% (68,4%) van Bankia in handen, middels het FROB, een herstructureringsfonds.

Privatisering Spaanse Bankia gepland voor 2014

In januari werd al gesuggereerd dat de overheid een deel van het belang in Bankia bank wilde verkopen. Bij een mogelijke transactie zou naar verwachting 18% van de aandelen verkocht kunnen worden. Zo’n €2,8 miljard zou bij een dergelijke verkoop gerealiseerd kunnen worden. De bank spreekt nu dus van een mogelijke verkoop van tussen de 5%-10% van de aandelen.

Lloyds Bank

De Bankia topman vergelijkt de aankomende privatiseringsprocedure met die van Lloyds Bank, de Britse bank die eind vorig jaar zo’n 6% van de aandelen verkocht, waardoor het belang van de overheid in de bank werd teruggebracht tot 32,7% van de aandelen. Met de transactie verdiende Britse overheid zo’n £3,2 miljard (zo’n €3,9 miljard). Volgens Goirilgolzarri zullen de aandelen van Bankia worden aangeboden aan institutionele beleggers.