Klassieke Bankoverval op sterven na dood in 2013

14 februari 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De klassieke bankoverval is in Nederland zo goed als uitgestorven. In 2010 werden er nog dertien banken overvallen. Vorig jaar bleek dat er nog maar één bankoverval heeft plaatsgevonden. Ook het aantal overvallen op geldtransporten is flink gedaald naar vier. Dat blijkt uit jaarcijfers van de politie. De Volkskrant maakte de cijfers bekend. Om deze informatie te verkrijgen deed de krant een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Overvallers richten zich op plof- en ramkraken

“Banken hebben geen geld meer in hun kluis, het geld zit in de pinautomaten en die hebben de banken in de afgelopen jaren beter beveiligd” legt een woordvoerder van de Nationale Politie in De Volkskrant uit. Door de verschuiving van het geld van de kluis naar de pinautomaat is er ook een verschuiving geweest van bankovervallen naar plof- en ramkraken. Die worden volgens de politie gepleegd door professionele overvallers, van wie er een aantal zijn aangehouden.

Klassieke bankoverval

Sowieso minder overvallen in Nederland

Het aantal overvallen in Nederland is vorig jaar gedaald met ruim 17% ten opzichte van 2012. Dankzij een gezamenlijke aanpak van Politie, Openbaar Ministerie, gemeenten en bedrijfsleven (Taskforce Overvallen) is het aantal overvallen sinds 2009 bijna gehalveerd. Populaire doelen voor overvallers blijven privéwoningen en ouderen, maar ook supermarkten, snackbars en restaurants. In de helft van de gevallen maken de overvallers gebruik van een vuurwapen.

Alleen Amsterdam laat stijging zien

Dankzij meer aandacht voor preventie en opsporing komt bijna overal in het land dit misdrijf minder vaak voor, met uitzondering van Amsterdam. Daar steeg het aantal overvallen vorig jaar met 19% ten opzichte van een jaar eerder, naar 232. In het centrum van de stad werden de meeste overvallen gepleegd. Het aantal is overigens wel lager dan in 2010, toen er bijna 400 overvallen werden gepleegd.