Topbankiers verdienden miljoenen met windmolenpark

14 februari 2014 Banken.nl 1 min. leestijd

De afgelopen jaren hebben verschillende topbankiers miljoenen euro’s aan belastinggeld teruggekregen wegens investeringen in het grootste windmolenproject van Europa. Door belastingvoordelen liepen besparingen voor de bankiers op tot wel €7,5 miljoen, zo meldt de Volkskrant. Het windmolenproject zorgde daarentegen bij omwoners voor veel ophef.

Groene electriciteit

De kwestie draait om een groep van 21 bankiers die de afgelopen jaren geïnvesteerd hebben in de grootste windmolen van Europa: de Ambtenaar in het West-Friese Medemblik. De windturbine verzorgt voor circa 13.000 inwoners van Wieringermeer groene electriciteit, meet bijna 200 meter en genereert naar verluidt jaarlijks 12.000 ton minder CO2 uitstoot. Naast de Ambtenaar moeten er komende jaren nog meer soortgelijke windmolens gebouwd worden om de duurzaamheidsdoelstellingen van het kabinet Rutte II te realiseren.

Topbankiers verdienden miljoenen met windmolen

Belastingvoordelen

De investeerders hoeven door een ingewikkelde structuur minder inkomstenbelasting te betalen wegens subsidies en belastingvoordelen. Onder de investeerders behoort ook voormalig ABN AMRO bestuursvoorzitter Rijkman Groenink. De bankier bezit zo’n 15% van de Ambtenaar. Frans van Lanschot, bestuursadviseur van ABN AMRO, heeft circa 8% in handen, de eindverantwoordelijke voor grondstoffen van de Rabobank 5% en twee reeds afgetreden topbankiers van private equity-concern NPM Capital hebben zo’n 9% in bezit.

Boosheid

Onder omwonenden is er echter veel boosheid over de grootte en de geluidsoverlast van het bouwwerk. Kees List, voormalig wethouder van Wieringermeer (CDA), gaf eerder zijn fiat aan de bouwaanvraag, maar geeft nu toe dat de molen niet gebouwd had mogen worden. Volgens List zou er destijds een truc zijn toegepast door de windturbine weer te geven als een groot windpark.