ASN Bank lanceert vijf mixfondsen voor duurzaam beleggen

12 januari 2017 Banken.nl 2 min. leestijd

ASN Bank heeft zijn aanbod van duurzame beleggingsfondsen uitgebreid met vijf nieuwe mixfondsen. De fondsen kennen een verschillende mate van onzekerheid, zodat beleggers zelf kunnen bepalen of zij offensief of defensief willen beleggen.

In 2013 heeft ASN Bank bepaald dat in 2030 al haar financieringen en beleggingen netto klimaatneutraal moeten zijn. Dat betekent dat de bedrijven en initiatieven waarin de bank investeert vanaf dat jaar niet meer CO2 mogen uitstoten dan dat ze besparen. Een van de middelen die de ASN Bank heeft om de CO2 uitstoot van haar beleggingen naar beneden te brengen zijn de duurzame beleggingsfondsen van de bank. Ondanks een onrustig beursklimaat heeft de ASN Bank in 2016 groei gerealiseerd in de meeste van haar duurzame beleggingsfondsen. Deze fondsen investeren alleen in bedrijven en projecten die door de bank zijn goedgekeurd. Vorig jaar werd elektrische autofabrikant Tesla toegevoegd aan het duurzame ‘beleggingsuniversum’ van de bank. 

Positieve en negatieve rendementen

Mede vanwege het succes van de bestaande fondsen heeft ASN Bank in januari 2017 vijf nieuwe, duurzame mixfondsen geïntroduceerd. “Veel mensen willen meer controle over hun vermogensgroei, maar het ontbreekt vaak aan tijd, ervaring en/of kennis om beleggingen goed te kunnen beheren”, stelt de bank. Met de vijf nieuwe mixfondsen, elk met zijn eigen risicoprofiel, kunnen beleggers zelf kiezen welk risico voor kans op meer rendement ze aanvaardbaar vinden. “Wij selecteren aan de hand van het gekozen risicoprofiel de beleggingen op basis van duurzaamheid en goede financiële vooruitzichten.”

De vijf nieuwe fondsen zijn: ASN Duurzaam Mixfonds Zeer Defensief, Defensief, Neutraal, Offensief en Zeer Offensief. Elk van de fondsen belegt volgens een vooraf bepaalde verdeling van euro-staatsobligaties en aandelen. Op die manier zijn de fondsen volgens ASN “zowel beleggers die defensief beleggen als beleggers die dat meer offensief willen doen” interessant. Om de verkrijgbaarheid van de fondsen te vergroten worden deze ook genoteerd aan Euronext.

Om beleggers verder te helpen bij het maken van een keuze tussen de verschillende mixfondsen en bij het bewaken van hun financiële doelstellingen, is de bank een speciale websitetool aan het ontwikkelen. De tool komt naar verwachting in de loop van het eerste kwartaal van 2017 online. “We zien dat beleggers graag geholpen willen worden, maar toch ook zelf de touwtjes in handen houden”, aldus Bas-Jan Blom, directeur Beleggingsfondsen bij de ASN Bank. “Daar waren in de markt al verschillende mogelijkheden voor, maar nog geen echt duurzame variant. Onze duurzame mixfondsen helpen beleggers duurzaam te beleggen en duurzame vooruitgang te stimuleren, terwijl ze zelf bepalen welk mate van risico ze aanvaardbaar vinden”, sluit hij af.