Credit Suisse en Bank of America beteugelen overwerk

17 januari 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

De afgelopen tijd werd er geregeld kritiek geuit op de lange dagen die werknemers in de bankensector moeten maken. Dit gold ook voor stagiaires. Het bleek dat twee of drie etmalen doorwerken geregeld voorkwam onder jonge werknemers en stagiaires die zich willen bewijzen. Men vreesde dat jonge bankiers daardoor wellicht geen heldere afwegingen meer zouden kunnen maken, maar ook dat er goede mensen zouden vertrekken, die het overdreven drukke ritme niet kunnen of willen volhouden. 

Credit Suisse: Niet meer werken op zaterdag

De Zwitserse bank Credit Suisse gaat de werkdruk van jonge werknemers en stagiaires omlaag brengen. De bank vindt werken op zaterdag niet meer gewenst. Dat meldt de BBC. De bank is met een programma gestart om het werk van vooral jonge werknemers en stagiaires prettiger en minder stressvol te maken. De maatregel dat werken op zaterdag niet meer gewenst is, maakt deel uit van dit programma. Credit Suisse meldt overigens dat er uitzonderingen gemaakt kunnen worden voor het werken op zaterdag. Bovendien worden werknemers van de Zwitserse bank geacht ook in het weekeinde hun mail te beantwoorden.

Werkdruk bij banken

Bank of America: 4 dagen vrij per maand

Ook de Bank of America heeft zich over dit onderwerp van overwerk en werkdruk gebogen. De Amerikaanse bank wil stimuleren dat jonge werknemers en stagiaires minstens vier weekenddagen per maand vrij nemen. Dat schrijft Christian Meissner, topman van de Bank of America in een intern memo, dat de Financial Times en Wall Street Journal mochten inzien. “We willen de werkervaring voor junior bankiers verbeteren en zorgen ervoor dat ze alle hulp krijgen die ze nodig hebben’, zegt Meissner.

Dood stagiair wakkert discussie aan

De oproep van Meissner volgt op het overlijden van een stagiair van de Bank of America in Londen. Hij werkte voor zijn dood onafgebroken meerdere avonden in de week over. Onderzoek wees later uit dat de jonge stagiaire, die ook leed aan epilepsie, een beroerte kreeg, die mogelijk veroorzaakt is door oververmoeidheid. Zijn dood schokte de financiële wereld.