JP Morgan: NL fusie & overname markt herstelt verder

16 januari 2014 Banken.nl 3 min. leestijd

De Nederlandse fusie en overname markt toont tekenen van verder herstel. De totale waarde van de M&A markt is in het afgelopen jaar met zo’n 12% gestegen, van $80 miljard in 2012 naar boven de $90 miljard vorig jaar. Dit stelt Cassander Verwey, Head of Benelux M&A bij zakenbank JPMorgan, in een interview tegenover platform M&A.nl.

Minder transacties, hogere waarde

Verwey neemt vooral een positieve kentering waar in de ontwikkelingen binnen de M&A-markt in 2013. Het aantal M&A transacties liep volgens Verwey weliswaar met 25% terug ten opzichte van vorig jaar en daarmee zelfs naar het laagste punt sinds 1998, maar de gemiddelde waarde per transactie steeg wel, zodat de totale waarde in 2013 uitkwam op meer dan $90 miljard, ten opzichte van $80 miljard in 2012.

Nederlandse fusie en overname markt herstelt

Nederlandse markt

Volgens de investment banker is de bovenstaande trend goed terug te zien in de huidige markt: “Er is een redelijke hoeveelheid grotere deals, maar het midmarket segment – waar Nederlanders traditiegetrouw veel werk in vinden – lijkt al een tijd minder actief te zijn” aldus Verwey. Dit komt volgens Verwey o.a. doordat financiering van transacties binnen deze midmarkt een lastig verhaal is. Zo zijn banken terughoudend door aangescherpte kapitaalregelgeving en zijn investeerders steeds kritischer ten opzichte van business cases. Lokale financiering is voor dit soort transacties daardoor veelal noodzakelijk volgens de JPMorgan bankier. “Als koper ben je in de midmarket toch meer aangewezen op de lokale financieringsmarkt. Die is zowel in Nederland als Europa niet makkelijk. Het herstel vergt derhalve nog wat tijd voordat het lokale financieringslandschap wet meer genormaliseerd is” aldus Verwey. Echter, de grotere beursgenoteerde organisaties uit Nederland hebben een solide en stevige kapitaalstructuur. Met andere woorden, zij hebben wel de middelen en de interesse in rendabele overnametargets.

Buitenlandse interesse

Bovendien kijken buitenlandse investeerders met toenemende belangstelling naar de Nederlandse ondernemingen. “Aandelenmarkten zijn open, de high yield bond market is booming en er is derhalve institutioneel geld beschikbaar om transacties te ondersteunen” aldus Verwey. Buitenlandse investeerders willen met name deze grotere, en meer liquide deals, ondersteunen om zodoende goede rendementen te realiseren. In de afgelopen jaren was er met name veel sprake van inbound M&A – geldstromen naar Nederlandse bedrijven – vooral vanuit Amerika en Azië. Het is deze investeerders met name te doen om de Nederlandse technologie en kennis, waarvoor zij veel geld willen neertellen. Verwey geeft de in juli afgeronde overname van Robeco door Orix en de verkoop van VION Ingredients drie maanden later aan het Amerikaanse Darling als voorbeelden.

Chinese M&A kennisexplosie

Met name Chinese partijen richten hun pijlen op de technologie en ‘know how’ van Europa. De J.P. Morgan bankier stelt vast dat het de afgelopen 5 jaar steeds eenvoudiger geworden is voor Chinese organisaties om deel te nemen aan M&A deals. Hij stelt dat Chinezen in het buitenland steeds vaker de nodige academische kennis en praktijkervaring op het gebied van fusies en overnames opdoen en deze M&A expertise mee terugnemen naar de Chinese organisaties.