RBS laat kredietafdeling doorlichten door advocaten

27 november 2013 Banken.nl 2 min. leestijd

RBS heeft advocatenkantoor Clifford Chance ingehuurd om haar bijzonder beheer afdeling -Global Restructuring Group - door te lichten, nadat de bank ervan werd beschuldigd bewust bedrijven richting een faillissement te hebben geloodst om zelf meer winst te realiseren. Dat meldt persbureau Bloomberg.

Fundamenteel cultureel probleem

Afgelopen maandag zijn twee rapporten gepubliceerd waaruit zou blijken dat RBS met opzet kleine onderneming failliet heeft laten gaan door onder andere hen geen lening te verstrekken. De beschuldigingen jegens RBS komen van het adres van een adviseur van de Britse Minister en kamerlid Vince Cable, die zich baseert op een nog te publiceren rapport van Lawrence Tomlinson, een steenrijke Britse zakenman. Ook Andrew Tyrie MP, voorzitter van de Treasury Committee, kwam met een vergelijkbaar rapport over de behandeling van MKB klanten door RBS. "De vandaag gepubliceerde rapporten maken duidelijk dat er sprake is van een fundamenteel cultureel probleem bij de kredietverlening van RBS aan het MKB-segment", aldus Andrew Tyrie.

RBS laat kredietafdeling doorlichten door advocaten

Ross McEwan: Van belang dat we dit snel rechtzetten

RBS, voor 81% in handen van de Britse overheid, heeft advocatenkantoor Clifford Chance ingehuurd op de beschuldigingen aan het adres van de bank nader te onderzoeken. Het onderzoek zal zich primair richten op het onderdeel Global Restructuring Group, de afdeling bijzonder beheer van RBS.

Volgens de nieuwe topman, Ross McEwan, is RBS in de afgelopen periode bezig geweest met een ingrijpende herstructurering van het onderdeel dat kredieten verstrekt. McEwan benadrukte dat de bank werd geconfronteerd met grote druk van toezichthouders om slechte leningen af te waarderen. "Het is belangrijk dat we dit rechtzetten, vooral omdat onze toezichthouders willen dat we slechte leningen sneller van onze balans verwijderen", aldus Ross McEwan.