IG&H: Woningmarkt laat tekenen van herstel zien

28 november 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Voor het eerst sinds lange tijd laat de woningmarkt tekenen van herstel zien, blijkt uit de meest recente ‘Hypotheek Update’ van adviesbureau IG&H Consulting & Interim.

De hypotheekomzet komt in het derde kwartaal 2013 uit op €9,1 miljard euro. Ten opzichte van het derde kwartaal 2012 betekent dit een daling van slechts 1%. Ten opzichte van het tweede kwartaal 2013 betekent dit een stijging van maar liefst 21%, maar dat kwartaal was het slechtste kwartaal sinds de start van de crisis. Er lijkt dus sprake van enig herstel, maar het is herstel vanuit een heel punt. Voor heel 2013 verwacht het Utrechtse adviesbureau een totale hypotheekomzet van zo’n €35 miljard.

IG&H - Hypotheekomzet

Uit de cijfers blijkt dat de ontwikkeling in het aantal hypotheken een ander beeld laat zien dan het volume hypotheken. Ten opzichte van het derde kwartaal 2012 is het aantal hypotheken namelijk licht gestegen (+2%). Ten opzichte van het tweede kwartaal 2013 is de stijging maar liefst 24%. “De jaar-op-jaar stijging in Q3 2013 wordt grotendeels verklaard door wetgeving: de naar voren getrokken huizenaankopen in Q2 2012 vanwege de verwachte verhoging van de overdrachtsbelasting gingen immers te koste van productie in Q3 2012” aldus IG&H.

Wanneer enkel wordt gekeken naar het aantal nieuwe hypotheken is de stijging ten opzichte van het tweede kwartaal nog groter (+33%). Volgens IG&H heeft dit te maken met de toegenomen dynamiek in de markt.

Positieve geluiden

De adviseurs constateren dat ook andere bronnen wijzen naar een herstel op de huizenmarkt. Zo is bijvoorbeeld het vertrouwen onder starters flink gestegen (ING) en heeft de overheid een aantal nieuwe maatregelen aangekondigd die de woningmarkt iets zullen stimuleren, bijvoorbeeld de mogelijkheid om €100.000 belastingvrij te schenken voor de eigen woning.