Zalm: ABN AMRO begin 2015 mogelijk naar beurs

31 oktober 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Begin 2015 lijkt een goed moment voor een beursgang van ABN AMRO, aldus Gerrit Zalm tijdens een hoorzitting in de tweede kamer over het afbouwen van staatsdeelnemingen ABN AMRO en A.S.R..

Beursgang bij betere economische situatie

Al eerder werd bekend dat het kabinet, op voorstel van minister Dijsselbloem, een beursgang van ABN AMRO de beste optie vindt, mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan. De financiële sector moet voldoende stabiel zijn, er moet voldoende interesse zijn in de markt en de onderneming moet er klaar voor zijn.

Volgens Gerrit Zalm kan dit wel eens begin 2015 zijn. "Mijn vermoeden is dat als blijkt dat we dit jaar echt uit het dal komen, dat begin 2015 wel eens een goed moment zou kunnen zijn', aldus de bestuursvoorzitter van ABN AMRO. Wel gaf Zalm toe dat ABN AMRO nog veel last heeft van de economische malaise. De kredietverlening aan het MKB staat onder druk en de voorzieningen voor slechte leningen nemen toe de afgelopen periode. 

ABN AMRO beursgang in 2015

Institutionele beleggers positief over strategie ABN AMRO

Voorzitter Michael Enthoven van de NLFI, de stichting die de staatsdeelnemingen in ABN AMRO en A.S.R. voor de overheid beheert, liet weten dat institutionele beleggers positief zijn over de 'heldere strategie' die ABN AMRO voert. Volgens Enthoven is het voor de beursgang nog wel noodzakelijk om te zorgen voor een aanscherping van het verdienmodel en de verdere groei van de winst.

Kabinet bepaalt het moment en moet vijandige overname voorkomen

Over een jaar zal het kabinet opnieuw beoordelen of aan genoemde voorwaarden wordt voldaan. Indien het parlement hiermee instemt, zou de eerste mogelijkheid voor een beursgang in de eerste helft van 2015 kunnen zijn. Een vijandige overname is uitgesloten, aldus Rutte en Dijsselbloem. Dat wordt in de gaten gehouden door een stichting met preferente aandelen. De stichting krijgt statutair recht om een vijandige overname tegen te houden. Zalm ziet een constructie waarbij de staat na de beursgang een minderheidsbelang houdt in de bank wel zitten. "Ook in het kader van checks and balances zouden wij een minderheidsbelang wel fijn vinden", aldus Zalm.