Centrale bank Israel krijgt vrouwelijke president

22 oktober 2013 Banken.nl 2 min. leestijd

De centrale bank in Israël staat op het punt om Karnit Flug als nieuwe president van de bank te benoemen. Wanneer de aanstelling een feit is, dan wordt Flug de eerste topvrouw van de Central Bank of Israël. Flug zal Stanley Fischer vervangen, de econoom die vroegtijdig zijn dienstverband halverwege 2013 afbrak, hoewel zijn contract van 5 jaar eigenlijk tot 2014 gepland stond.

Israëls premier Netanyahu en huidig minister van Financiën Yair Lapid droegen Karnit Flug, die al 25 jaar bij de Israëlische centrale bank werkt, als nieuwe president voor. Volgens hen heeft Flug haar rol als plaatsvervangend voorzitter van Bank of Israël uitstekend vervuld. Volgens beide politici kan onder Flug’s leiderschap de economie van Israël een positieve boost krijgen in de toekomst.

Karnit Flug

Opvolging

Het was lange tijd onzeker wie de opvolger van Fischer zou worden. Niet alleen waren er andere kandidaten voor de functie, maar in het verleden stond Flug op het punt de bank verlaten na confrontaties met premier Netanyahu. Een paar dagen voor afgelopen weekend was Flug vooralsnog dan ook geen officiële kandidaat voor de topfunctie. Eerder had Netanyahu gepleit voor het aanstellen van Jacob Frenkel, die al eerder aan het hoofd stond van de bank. Frenkel werd echter in het verleden tot een paar jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege winkeldiefstal op de luchthaven van Hongkong. Die informatie leidde tot de annulering van zijn kandidatuur voor de functie van bankpresident.

Karnit Flug

In het verleden was de van oorsprong Poolse topvrouw ondermeer werkzaam bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Flug geeft aan veel lessen van Fischer te hebben meegekregen ten aanzien van monetair bestuur. Waar eerdere beleidsmakers van de bank focusten op inflatie was Flug’s voorganger Fischer juist gericht op stabiliteit van prijzen, het creëren van banen en groei van de economie.

Topvrouwen

Wereldwijd gezien wordt Karnit Flug naar verwachting de derde vrouw die het gelukt is om president van een centrale bank te worden. Recentelijk was er de benoeming van Elvira Nabiullina als president van de centrale bank van Rusland, en in de VS volgde Janet Yellen onlangs Ben Bernanke op bij de Federal Reserve.