Britse regering helpt starters met kopen eigen woning

30 september 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Om de woningmarkt in Groot-Brittannië te stimuleren heeft de Britse regering een hypotheekplan gelanceerd onder de naam ‘help to buy’. Met dit nieuwe hypotheekplan, dat drie maanden eerder dan gepland wordt ingevoerd, hebben consumenten minder eigen geld nodig om een huis te kopen. Nu is de verplichte eigen inbreng een grote drempel voor met name starters om een eigen woning te kopen.

Stimulans voor starters op de woningmarkt

In het door de Britse regering gepresenteerde hypotheekplan is de verplichte eigen inbreng verlaagd naar 5% van de koopsom. Nu kan de verplichte eigen inbreng nog oplopen tot 23% van de koopsom, zoals vaak het geval is bij starters. Voor starters op de woningmarkt is een dergelijk bedrag in veel gevallen niet te betalen. De nieuwe regeling is dan ook met name een stimulans voor starters, ook al geldt de regeling ook voor doorstromers.

Britse overheid

De verlaging van de verplichte inbreng wordt mogelijk gemaakt door een garantie van de staat. Indien woningbezitters niet aan hun betaalverplichtingen kunnen voldoen, kunnen banken een beroep doen op een garantiefonds. Dit verkleint het risico voor banken waardoor zowel de verplichte eigen inbreng als de hypotheekrente verlaagd kunnen worden. Voorwaarde is wel dat dat koopsom niet meer mag bedragen dan £600.000.

De komende drie jaar kunnen Britse inwoners gebruik maken van deze regeling. Voor deze regeling is een gedrag gereserveerd van £12 miljard.

Risico op woningmarkt bubbel

Critici waarschuwen dat de garantie kan leiden tot een nieuwe gevaarlijke huizenbubbel, op een moment dat de vastgoedmarkt al tekenen laat zien van voorzichtig herstel. De Labour partij is van mening dat de Britse regering ook moet komen met een investering in betaalbare huizen zodat wordt voorkomen dat door stijgende huizenprijzen starters alsnog geen woning kunnen kopen.