ING brengt verzekeringsactiviteiten in 2014 naar beurs

20 september 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Begin augustus maakte ING de beursgang van ING Insurance bekend. Gisteren organiseerde de bank een webcast voor analisten met een nadere update. De Europese verzekeringsactiviteiten van ING gaan volgend jaar naar de beurs. Die verwachting sprak CEO Jan Hommen uit in de toelichting voor analisten.

Voorbereidingen in volle gang

ING dient al zijn verzekeringsactiviteiten af te stoten als gevolg van afspraken met de Europese Commissie nadat de bank staatssteun ontving. ING Life Korea werd al eerder dit jaar aan MBK Partners verkocht en de bank werkt aan verschillende opties voor de verkoop van ING Life Japan en de andere Aziatische verzekeringsactiviteiten. Daarnaast werden de Amerikaanse verzekeringsactiviteiten van ING naar de beurs gebracht.

ING - Verzekeringsactiviteiten

ING houdt opties open

De voorbereidingen voor een beursgang zijn in volle gang, aldus de bank. Een definitieve beslissing blijft echter afhankelijk van de marktomstandigheden. ING kan kiezen voor splitsing van het eigen aandeel in een voor de bank en een voor de verzekeraar (spin-off), of voor de uitgifte van nieuwe stukken waarmee ook nieuw kapitaal wordt opgehaald. ING houdt de opties voor een gedeeltelijke spin-off open. “De voorbereidingen voor een beursgang of een gedeeltelijke spin-off zijn nagenoeg hetzelfde”, aldus de bank.

Rationalisatie Europese verzekeringstak ondersteunt beursgang

De Europese verzekeringstak is inmiddels “meer gefocust, minder complex en sterker”, stelt de bank. ING zoekt verder naar additionele kostenbesparingen bij de verzekeringstak. “Voor details daarover is het nog te vroeg”, zegt een woordvoerster van de bank.

Amerikaanse banken begeleiden beursgang

In de afgelopen maand juli heeft de bank de zogeheten beauty parade gehouden, waarbij 10 banken mochten pitchen, hoe ze de Europese verzekeringsactiviteiten van ING naar de beurs willen brengen. Volgens ingewijden heeft ING de Amerikaanse zakenbanken Morgan Stanley en JPMorgan ingehuurd om de Europese verzekeringstak naar de Amsterdamse effectenbeurs te brengen.