België wacht niet op Europa met splitsen van banken

16 september 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

België wacht niet op het voorstel van de Europese Commissie over de hervorming van Europese banken en gaat zelf wetgeving opstellen om de spaar- en zakenbanken in België te scheiden. Dat zegt de Belgische minister van Financiën, Koen Geens.

De Europese Commissie heeft laten weten eind november met zijn voorstel te komen voor de hervorming van de Europese banken. Voor de Belgische minister van Financiën is dit te laat. “Ik ben een beetje ontgoocheld dat noch het IMF, noch de Europese Commissie haast gemaakt heeft om spaar- en zakenbanken af te splitsen”, aldus Koen Geens tegenover VTM. België gaat niet wachten op Europa om te starten met het splitsen van spaar- en zakenbanken. Op welke wijze dit model vorm moet krijgen in wetgeving is nog niet bekend.

Hervorming banken Belgie

Met het wetvoorstel volgt België het voorbeeld van Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland, die al begonnen zijn met de hervorming van banken,  om de speculatieve investment bank activiteiten beter te kunnen onderscheiden van de nutsactiviteiten.