Merkel dringt aan op hervormingen financiele markt
Aanstaande donderdag en vrijdag komen in Sint Petersbrug alle landen van de G20 samen. Een belangrijk agendapunt van de ontmoeting is regulering van de financiële markt. De G20 heeft de ambitie uitgesproken tot een sterke en brede regulering van de financiële markt te komen op zowel markt- als productniveau.
Regulering vormgeven
Als het aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel ligt, wordt er einde van de week echt zaken gedaan. “Ik wil dat we in een bindend tijdschema duidelijk maken wanneer we welke stappen nemen'', aldus Merkel. Vooral het reguleren van zogeheten schaduwbanken en hedgefondsen wil nog niet zo lukken.
Belastingontwijking tegengaan
Naast regulering van de financiële markt is belastingontwijking een belangrijke thema voor Merkel. Zij hoopt dat de G20 zich verenigt om dit tegen te gaan en richt zich op het maken van onderlinge afspraken tussen de G20-landen om bankgegevens automatisch aan elkaar door te spelen.
Komen tot afspraken
De Duitse bondskanselier heeft dus duidelijke plannen met de aanstaande G20-top en dringt er op aan verdere hervormingen van de financiële markt vorm te geven. Ze wil tijdens de G20-top volgende week afspraken maken en tot zaken komen.
Reikwijdte G20
De G20 (Groep van 20) is een groep bestaande uit 19 landen en de Europese Unie. Gezamenlijk beslaan de leden van de G20 zo'n 90% van het wereldwijde bruto nationaal product, zo'n 80% van de wereldhandel (inclusief handel binnen de EU) en twee derde van de wereldbevolking. De G20 wil een forum zijn voor samenwerking en beraad met betrekking tot het internationale financiële systeem.