Banken en verzekeraars koploper in thuiswerken

30 augustus 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

In 2012 bood 59% van de bedrijven met 10 of meer werknemers de mogelijkheid te telewerken*. Bedrijven in de financiële sector, zoals banken en verzekeraars, zijn koploper op het gebied van thuiswerken. Dat blijkt uit een analyse van het CBS.

Negen op de tien bedrijven in de financiële sector ondersteunt telewerken op grote schaal. Volgens het CBS kan dit worden verklaard door het vele gebruik van computers bij het werk binnen de branche. In sectoren waarbij een groot deel van het personeel fysiek aanwezig moet zijn, doen bedrijven veel minder aan telewerken. Zo komt telewerken in de bouw bij minder dan de helft van de bedrijven voor. Hekkensluiter is de horeca waar ruim een kwart van de bedrijven over telewerkfaciliteiten beschikt.

Thuiswerken 2012

Overigens presteert Nederland op Europees niveau net iets onder het EU-gemiddelde. Finland heeft naar verhouding de meeste bedrijven met telewerkfaciliteiten: bij acht op de tien bedrijven is er sprake van telewerk. In Frankrijk en Spanje daarentegen is het aandeel bedrijven met telewerkers betrekkelijk laag.

* Telewerken wordt gedefinieerd als arbeid die op afstand van de werk- of opdrachtgever wordt uitgevoerd met behulp van informatie- en communicatietechnologie (ICT).