Kwart huizenverkopers wil naar huurwoning

29 augustus 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Bijna een kwart van de woningverkopers wil na de verkoop verhuizen naar een huurwoning. De belangrijkste reden hiervoor is de beperkte financierbaarheid van een nieuwe woning. Dit blijkt uit onderzoek van VastgoedPRO* onder 800 makelaars en taxateurs.

Volgens Ed van de Bijl, algemeen directeur van VastgoedPRO, kan deze trend op termijn leiden tot problemen op de huurmarkt. “Wij denken dat de stijgende vraag naar huurwoningen in het komende jaar voor problemen gaat zorgen” aldus Van de Bijl. Met name in het middensegment voorziet hij een uitdaging: “Er is een tekort aan woningen in deze klasse en er zijn veel niet-professionele bemiddelaars actief. Dat is de voedingsbodem voor illegale praktijken waarvan de consument de dupe wordt”.

Vastgoedpro - Huizenmarkt

In het onderzoek vroeg de beroepsvereniging respondenten ook naar de maatregelen die zij het meest succesvol achten om de doorstroming naar koopwoningen te stimuleren. Veruit de meeste respondenten zien de mogelijkheid om de restschuld mee te kunnen financieren met de volgende hypotheek, als meest succesvolle maatregel. Gevolgd door het inzetten van de starterspremie.

Meer concurrentie op hypotheekmarkt

Ook hoopt een aantal makelaars dat de komst van goedkopere financiering vanuit het buitenland gaat plaatsvinden. Zij verwachten dat de extra concurrentie op de hypotheekmarkt zal leiden tot lagere rentelasten en dus lagere woonlasten.

* VastgoedPRO is de Nederlandse beroepsvereniging voor vastgoedprofessionals, zoals makelaars en taxateurs.