ING: Vertrouwen in de arbeidsmarkt licht verbeterd

20 augustus 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Het vertrouwen in de arbeidsmarkt laat een lichte verbetering zien. In de maand augustus is het aantal optimisten in verhouding tot het aantal pessimisten gestegen. Toch heeft twee derde nog geen vertrouwen in de arbeidsmarkt. Dit blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van afgelopen week onder gemiddeld 55.800 respondenten per dag. ING verwacht voorlopig nog geen verbetering van de situatie op de arbeidsmarkt. De werkloosheid komt volgens ING eind dit jaar uit op 9%. Wel zal het tempo waarin de werkloosheid oploopt naar verwachting afzwakken.

Aandeel pessimisten neemt licht af
Een ruime meerderheid van de respondenten (66%) heeft de arbeidsmarkt in de afgelopen drie maanden zien verslechteren. Het aandeel pessimisten onder de respondenten is echter wel licht afgenomen in vergelijking met voorgaande maanden.

ING - Arbeidsmarkt

Toenemende werkloosheid
Recent is de werkloosheid opgelopen tot 8,7% van de beroepsbevolking, zo blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stijgende trend blijkt ook uit de ING Vraag van Vandaag. De helft (49%) van de respondenten zag meer werklozen om zich heen dan drie maanden terug. Uiteraard hebben ook hier de pessimisten nog altijd ruimschoots de overhand, maar hier is de stemming eveneens verbeterd ten opzichte van vorige maand.