Banca d'Italia inspecteert kredietportefeuille banken

30 juli 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

De centrale bank van Italië, Banca d'Italia, inspecteert de kredietportefeuilles van de grootste banken van Italië. Het onderzoek is een gevolg van de toenemende zorgen over de gezondheid van een aantal grote kredietverstrekkers in combinatie met een slechte kwaliteit van hun kredietportefeuilles. Dat meldt de Wall Street Journal op basis van 'geheime' documenten van de centrale bank.

Banca DItalia

Stijging van het aantal slechte leningen

Het onderzoek van Banca d'Italia naar de kwaliteit van de kredietportefeuilles kan leiden tot een eis van de centrale bank om balansen van banken te versterken door bijvoorbeeld activa te verkopen. Een vergelijkbaar onderzoek heeft in de herfst van vorig jaar al geresulteerd in een verplichte voorziening van €3,4 miljard voor slechte leningen. Volgens de documenten die de Wall Street Journal heeft ingezien zal de centrale bank van Italië nu nog uitvoeriger onderzoeken hoe het is gesteld met de kredietportefeuilles van de grootste banken.

Uit cijfers van Banca d'Italia blijkt dat eind maart 14,2% van het totaal aan leningen bestaat uit de zogenoemde non-performing kredieten. In 2010 was dit nog 8,9%.