Regels voor verkoop derivaten aan woningcorporaties

17 juli 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Er komt een standaard mantelovereenkomst voor de verkoop van derivaten aan woningcorporaties. Minister van Wonen Stef Blok liet vandaag weten dat door het Rijk een standaard overeenkomst is opgesteld waaraan banken of andere financiële instellingen en woningcorporaties zich moeten houden bij de aan- en verkoop van derivaten.

Standaard mantelovereenkomst voor verkoop derivaten

In een mantelovereenkomst worden de rechten en plichten geregeld tussen woningcorporaties en banken waar de corporatie de derivaten heeft afgesloten. Bij het afsluiten van derivaten wordt vaak gebruikt gemaakt van de internatione standaard "Master Agreement" van ISDA. Banken en andere financiële instellingen kunnen er ook voor kiezen om een eigen overeenkomst op te stellen. Deze mogelijkheid is met het plan van Stef Blok van de baan. Het Rijk heeft een standaard mantelovereenkomst opgesteld, gebaseerd op de ISDA standaard, die geldt als een verplichting bij de verkoop van derivaten aan woningcorporaties. In de overeenkomst is onder andere bepaald dat woningcorporaties geen professionele belegger zijn waardoor banken de plicht hebben meer zorg moeten besteden aan de verkoop van derivaten.

Regels voor verkoop derivaten aan woningcorporaties

Dit plan van Stef Blok is een reactie op de grote verliezen van woningcorporaties met 'exotische derivaten' en contracten.