Herstel woningmarkt in zicht na slechtste kwartaal

12 juli 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Het herstel van de woningmarkt lijkt in zicht, aldus de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Uit cijfers van de NVM blijkt dat de daling van de huizenprijzen afvlakt. Ook al hebben we het slechte kwartaal sinds de crisis achter de rug waarin 8,4% minder woningen verkocht zijn in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. 

Daling huizenprijzen vlakt af

Vergeleken met het eerste drie maanden van 2013 daalden de huizenprijzen in het tweede kwartaal met 0,3%. In dezelfde periode vorig jaar namen de prijzen nog met 5,3 procent af. Dat blijkt uit cijfers van de NVM. Gunstig is dat zowel de hypotheekrente als de huizenprijzen laag zijn, waardoor de betaalbaarheid verbetert. Daarnaast geeft de politieke rust op de woningmarkt kopers, zo blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator.

Ondanks de positieve berichten verkeert de woningmarkt nog steeds in een diep dal met grote onzekerheden. Vooral de toenemende werkloosheid en de dalende koopkracht van huishoudens zijn daar debet aan, aldus Vereniging Eigen Huis.

Belang van politieke rust

Net als de NVM onderstreept Vereniging Eigen Huis het belang van politieke rust op de woningmarkt. Mogelijke nieuwe plannen en maatregelen schrikken potentiële kopers af. Daarnaast moeten banken volgens de vereniging meer maatwerk bieden bij de hypotheekverstrekking, de hypotheekrente drastisch verminderen en de restschuld van doorstromers binnen de geldende normen meefinancieren in een volgende hypotheek.