ABN AMRO, Rabobank en ING lanceren SBR Direct

20 juni 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profielen

ABN AMRO, Rabobank en ING hebben een portal gelanceerd waar ondernemers zelf hun kredietrapportages kunnen invoeren zonder tussenkomst van een accountant. Met de nieuwe portal – genaamd SBR Direct – kunnen bedrijven voor beperkte kredieten - tot €50.000 - zonder tussenkomst van accountants een SBR-kredietrapportage indienen. De introductie van SBR Direct heeft voor accountants (en andere intermediairs) potentieel forse gevolgen.

Standard Business Reporting (SBR) is een digitale standaard voor het aanleveren van financiële informatie aan banken en de overheid, waaronder de Belastingdienst. Doelstelling van SBR is om het makkelijker te maken voor ondernemers om gestandaardiseerde informatie uit hun financiële administratie te halen, bijvoorbeeld ten behoeve van een kredietrapportage of belastingangifte. Vorig jaar zijn er bijvoorbeeld meer dan een miljoen IB-aangiftes verstuurd via SBR.

Zonder accountant
Met SBR Direct wordt volgens de banken een belangrijke, nieuwe stap gezet om de aanlevering van kredietrapportages via SBR te vereenvoudigen, versnellen en goedkoper te maken. Zo hebben ondernemers geen geavanceerd en duur softwarepakket meer nodig om te deponeren en kunnen ze indien gewenst het proces zonder hulp van een intermediair doorlopen. Binnen het nieuwe portaal komt voor ZZP'ers een nog eenvoudiger aanlevermogelijkheid. De banken willen SBR Direct als eerste bij hen en bij eenmanszaken introduceren.

Volgend jaar lanceert de Kamer van Koophandel ook zo'n doe-het-zelf-portal.