Roekeloze topbankiers moeten achter de tralies

20 juni 2013 Banken.nl 2 min. leestijd

Bankbestuurders die roekeloos gedrag vertonen en zich structureel misdragen moeten harder worden aangepakt. Zo moeten ze in de toekomst niet zo makkelijk meer kunnen wegkomen met de soms desastreuze gevolgen van hun handelen. In het uiterste geval moeten ze zelfs achter de tralies verdwijnen. Dat is een van de aanbevelingen van een Britse parlements-commissie die onderzoek deed naar het bankwezen.

In het 571 pagina's tellend rapport ‘Changing banking for good’ halen de commissieleden hard uit naar de cultuur binnen de bankensector. “Te veel bankiers opereerden in een omgeving waarin onvoldoende persoonlijke verantwoordelijkheid werd genomen''. Topmensen van banken wisten volgens de parlementariërs dat ze “niet gestraft zouden worden voor wat ze niet zagen. Prompt deden ze blinddoeken om”. De commissie pleit om roekeloos gedrag als ‘crimineel gedrag’ te beschouwen, zodat bankiers die hun verantwoordelijkheden negeren ook strafrechtelijk kunnen worden vervolgd.

Bankiers naar gevangenis

Reeks van schandalen
De roep om een harde aanpak komt niet uit de lucht vallen. De Britse bankensector is de afgelopen jaren opgeschrikt door diverse schandalen. Zo moesten een aantal grote banken, zoals RBS en Lloyds, tijdens de financiële crisis met staatssteun (£66 miljard) overeind gehouden worden. Vorig jaar bleek dat grote Britse banken hebben gesjoemeld met de interbancaire rente Libor. Eerder deze week werd bekend dat Tom Hayes, voormalig investment banker bij UBS en Citigroup, strafrechtelijk voor Liborfraude is aangeklaagd door de Britse Serious Fraud Office. Het is voor het eerst dat de Britse overheid een individueel persoon laat aanklagen voor fraude.

Huiverig voor hervormingen
De bankensector reageert huiverig op de plannen van de commissie. Ondanks de miljardenverliezen door risicovolle investeringen en duistere producten wil de sector nauwelijks meewerken aan hervormingen. Volgens de Sunday Telegraph hebben de banken zelfs geprobeerd om de persoonlijke aansprakelijk van bankiers uit het rapport te houden.