Congres corruptiepreventie en -bestrijding 2023

Organisatie
Datum
26 september 2023
Inschrijven voor
26 september 2023
Type event
Seminar
Doelgroep
Open
Locatie
Nederland
Dit event heeft reeds plaatsgevonden

Houd jij je in je werk bezig met anti-corruptie? Dan is dit congres de mogelijkheid om je kennis te actualiseren en te verbreden. En dat niet alleen. Je ontmoet en discussieert met vakgenoten en specialisten uit de praktijk. We bieden je inspirerende sprekers en panelleden met een grote diversiteit aan achtergronden. Professionals uit de praktijk, onafhankelijke journalisten en wetenschappers. Zij delen hun visie over waar we in Nederland staan met de bestrijding én preventie van corruptie en wat de trends zijn.

Waarom het congres corruptiepreventie en -bestrijding 2023?

Iedereen heeft een rol in het voorkomen van corruptie. In feite zijn we allemaal poortwachter, ook als je buiten de financiële sector werkt. Het is daarom belangrijk, of je nu in je werk direct of indirect te maken hebt met de preventie of bestrijding van corruptie, dat je goed op de hoogte blijft om jouw rol in te kunnen vullen. Dit congres biedt je inzicht in waar we in Nederland staan, waar we naartoe gaan en wat beter kan. Een interessant scala aan onderwerpen komt aan bod, met de focus op de bestrijding én preventie van corruptie.

Als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt zijn er goede mogelijkheden om corruptie te voorkomen. Ook jij kunt met de nieuwste inzichten bijdragen aan het weerbaarder maken van Nederland. Zo maken we gezamenlijk onze samenleving veiliger.

Doelgroep

Het congres is geschikt voor iedereen die zich in zijn werk bezighoudt met de preventie en bestrijding van corruptie.

We richten ons op professionals die werken bij organisaties in zowel de private als publieke sector, die corruptie willen voorkomen of die hiermee geconfronteerd worden. Professionals die vanuit hun rol in staat zijn om signalen van corruptie op te pakken, anti-corruptiemaatregelen te formuleren en daadwerkelijk actie te ondernemen. Denk aan bestuurders, commissarissen, bedrijfsjuristen, beleidsbepalers, compliance officers, interne accountants, risk officers en interne controllers.

Daarnaast is het congres uitermate interessant voor personen die zich in hun werk bezighouden met de bestrijding en opsporing van corruptie, zoals advocaten, notarissen, opsporingsambtenaren, toezichthouders, juridische adviseurs, externe accountants en overheidsjuristen.

Programma

Onder leiding van dagvoorzitter Maaike Timmerman, bekend van Goedemorgen Nederland en van Het Misdaadbureau, bieden we je een interessante interactieve dag. We starten plenair met een aantal spraakmakende en inspirerende sprekers die ieder vanuit een eigen invalshoek ingaan op de stand van zaken rondom corruptie. De middag heeft een meer interactief karakter met rondetafel- en paneldiscussies.

Ochtendprogramma

 • Speech 1: Allemaal poortwachter? Drie uitdagingen in de praktijk
  Karin van Wingerde, hoogleraar Corporate Crime & Governance aan de Erasmus School of Law
 • Speech 2: Commissaris: poortwachter, ja omdat het moet!
  Annemieke Roobeek, hoogleraar Strategie en Transformatiemanagement aan Nyenrode Business Universiteit
 • Speech 3: Nederland laagste score ooit op Corruption Perceptions Index: hoe krijgen we het vertrouwen terug?
  Lousewies van der Laan, directeur Transparency International Nederland (TI_NL)
 • Speech 4: Europese fraude en haar dienstverleners
  Egon Visser, gedelegeerd Europees aanklager voor Nederland bij het Europees Openbaar Ministerie (EPPO)

Middagprogramma

 • Rondetafeldiscussies deelnemers
  Alle deelnemers bespreken en bediscussiëren met elkaar een scala aan actuele onderwerpen en stellingen over corruptie.
 • Paneldiscussie: wat kunnen en moeten we doen om de toenemende corruptie tot stoppen te brengen?
  Onder leiding van de dagvoorzitter discussiëren de panelleden met elkaar over de toekomst van corruptiepreventie en -bestrijding in Nederland. Voorafgaand presenteren zij hun visie op dit onderwerp door een korte pitch. 
  • Pitch 1: Brede blik op interventies en afdoeningen is noodzaak door Martine Suijkerbuijk, Hoofd opsporing Nederlandse Arbeidsinspectie.
  • Pitch 2: Media-aandacht bij corruptiebestrijding: een goed stuk op de voorpagina kan wonderen door Carola Houtekamer, onderzoeksjournalist bij NRC.
  • Pitch 3: Opbrengsten en risico’s van zelfonderzoek en zelfmelden bij corruptie door Peter van Leusden, anti-fraude en anti-corruptie expert bij Partner in Compliance.
  • Pitch 4: Aanpak niet-ambtelijke corruptie verdient de hoogste prioriteit door Joost van Slobbe, directeur Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit.
 • Reflectie: Corruptiebestrijding? Zolang dat maar niet ten koste gaat van het vestigingsklimaat
  Eric Smit, onderzoeksjournalist van Follow the Money, neemt je mee in zijn visie. Is hij het eens met de sprekers en panelleden? Of ziet hij anti-corruptie anders? Een afsluiting om nog lang over na te praten.

Certificaat

Je ontvangt een bewijs van deelname. Dit bewijs kun je gebruiken voor het verkrijgen van PE-/PO-punten. Raadpleeg hiervoor de regelgeving van jouw beroepsorganisatie (NBA, NOvA of NOB).

Inschrijven

Het congres corruptiebestrijding en -preventie vindt plaats op dinsdag 26 september 2023 in Villa Jongerius te Utrecht. Het programma start om 9:00 uur met registratie en koffie. Vanaf 16:45 uur sluiten we af met een netwerkborrel.

Heb je interesse in dit congres? Schrijf je dan nu in!

Heb je nog vragen over dit congres? Neem dan contact met ons op via opleidingen@partnerincompliance.nl.

Event informatie

Organisatie: Partner in Compliance

Datum: 26 september 2023

Inschrijven voor: 26 september 2023

Type event: Seminar

Doelgroep: Open

Locatie: Nederland