common.title.more

Valutahandel

Valutahandel, ook wel Foreign Exchange genoemd, is de handel in buitenlands geld. De markt voor valutahandel is de grootste financiële markt van de wereld. Dagelijks wordt er op deze markt voor duizenden miljarden aan valuta’s verhandeld.

Door het kopen of het verkopen van een valutasoort kan men valutarisico’s afdekken bij internationale handel of speculeren in de waarde van valuta’s.

Valutahandel kent een vraagprijs en een biedprijs. De vraagprijs is de prijs om een betaalde valuta te kopen en de biedprijs is de prijs waarvoor een bepaalde valuta verkocht kan worden. Het verschil tussen de vraag- en biedprijs wordt een spread genoemd. De valutahandel kent een relatief grote spread.

Op het gebied van valutamanagement bieden banken een breed dienstenpakket. Deze diensten zijn zowel gericht op ondernemers (voornamelijk voor het afdekken van valutarisico’s) als particulieren (voornamelijk voor speculeren op valutaschommelingen).

Het handelen in valuta’s wordt onder de Nederlandse particulieren steeds populairder. In vergelijking met de handel in aandelen biedt de handel in valuta’s enkele voordelen. Zo zijn de kosten om te handelen lager, kan er 24 uur per dag gehandeld worden en is het mogelijk te profiteren van rente-inkomsten. De handel in valuta’s wordt met de komst van internetbankieren steeds toegankelijker. SAXO Bank is één van de banken die het voor de consument eenvoudig maakt om te handelen in valuta’s. Daarnaast zijn voor de particuliere belegger diverse internetbrokers actief op deze markt.