Techsector onder financiële hoogspanning na omvallen Silicon Valley Bank

14 maart 2023 Banken.nl 3 min. leestijd

Lokale autoriteiten hebben afgelopen vrijdag de deuren gesloten van de Silicon Valley Bank. Hoewel de bank nog probeerde om middels een nieuwe kapitaalronde de financiële rust te herstellen, slaagde men daar niet in, waarna de SVB bekendmaakte niet meer aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen. De Federal Deposit Insurance Corporation is nu aangesteld als bewindvoerder.

De SVB – gevestigd in het Californische hart van de Amerikaanse techindustrie – is met zo’n $215 miljard onder beheer een middelgrote bank. Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw groeide de bank uit tot een belangrijke financier van start-ups en durfkapitalisten in de techindustrie.

De bank groeide voornamelijk vanwege de lage rentes en de financiële steun van centrale banken, hierdoor slaagde men erin om de snel groeiende tech-industrie goedkoop te kunnen financieren.

Nu de rentes echter stijgen, had de bank steeds meer moeite om zijn leningen te herfinancieren. De SVB probeerde daarop zijn kas te spekken door een pakket obligaties te verkopen. Deze waren door de hogere rente echter minder waard geworden waardoor de bank een verlies van $1,8 miljard moest slikken.

De bank kondigde daarop aan wederom voor $2,2 miljard aan aandelen te verkopen, wat tot onrust onder beleggers leidde – onrust die tot een bankrun zou leiden. Op het moment dat klanten massaal hun tegoeden probeerden op te nemen, besloot de Californische toezichthouder om de bank te sluiten. Sindsdien zijn alle tegoeden van de bank apart gezet door de FDIC.

De omgevallen bank zorgde vervolgens tot veel onrust op de financiële markten. Sommige Amerikaanse banken (PacWest en First Republic Bank) zagen hun koersen met tientallen procenten dalen. Ook Europese banken deelden in de malaise. Er werd vooral gevreesd dat techbedrijven niet bij hun lopende kredieten konden komen, waardoor zij als volgende zouden omvallen.

Pleisters plakken

Om de rust te laten herstellen beloofde de Amerikaanse minister van Financiën dat de overheid depositohouders zou helpen. Een redding van de bank werd echter uitgesloten. Volgens persbureau Bloomberg organiseert de toezichthouder een veiling om een koper voor de SVB te vinden. Tegelijkertijd zouden JP Morgan en HSBC interesse tonen in de Britse tak van de SVB.

Daarnaast beloofde de minister aan de klanten van de omgevallen banken dat zij spoedig toegang tot hun geld krijgen. Op BNR Nieuwsradio stelt Dirk Bezemer (hoogleraar Economie aan de Rijksuniversiteit Groningen) dat de crisis met een sisser lijkt af te lopen, al zou het volgens hem nog “te vroeg zijn om het oog van de bal te halen”.

Bezemer stelt in het radioprogramma dat de kans op een nieuwe financiële crisis klein is, omdat de SVB een tamelijk kleine bank is, het gevaar op spillovers niet zo groot is én de klanten van de bank worden beschermd door de overheid.

“Dit geeft aan dat de centrale banken met name het risico zien bij de klanten die om kunnen vallen”, legt Bezemer uit. “Als dat gebeurt krijg je een domino-effect in de techsector.”

Een rentestijging na een lange periode van lage rentes zorgt volgens de hoogleraar op allerlei gebieden voor kwetsbaarheden en bijbehorende financiële calamiteiten. Wat Bezemer betreft is het vooral zaak dat de situatie niet ontaardt in een financiële crisis. “Maar voor nu lijkt het niet heel erg spannend, aldus Bezemer.