Rabobank adviseert dividendbelasting niet af te schaffen

29 augustus 2018 Banken.nl 2 min. leestijd

Afschaffing van de dividendbelasting draagt weinig bij aan de werkgelegenheid in Nederland. Dat is de conclusie van Rabobank bij monde van huiseconoom Nic Vrieselaar. Lagere werkgeverslasten op arbeid zouden een veel betere maatregel zijn om bedrijven naar Nederland te lokken of in Nederland te houden.

Het negatieve advies aan het adres van het huidige kabinet is het zoveelste hoofdstuk in de serie ‘Mark Rutte en de afschaffing van de dividendbelasting’. De maatregel - die in geen enkel verkiezingsplan stond, maar wél in het uiteindelijke regeerakkoord - kan zelfs niet meer op volledige steun rekenen van alle coalitiepartijen in de Tweede Kamer. Toch blijft premier Rutte voorlopig nog op de bres staan voor het douceurtje richting met name enkele grote multinationals. Hij en het kabinet blijven wijzen op het argument dat afschaffing van de dividendbelasting goed is voor het Nederlandse vestigingsklimaat. Volgens Rabobank overschat de regering dat effect.

Tegen NPO Radio 1 zegt Rabo-econoom Nic Vieselaar: “Ik zou het niet doen. Onderzoeken die er liggen tonen niet aan dat het bijvoorbeeld goed is voor de werkgelegenheid.” Hij wijst op andere maatregelen die een grotere bijdrage kunnen leveren aan de werkgelegenheid. Hij noemt meerdere malen lagere werkgeverslasten als probaat middel om Nederland aantrekkelijker te maken voor multinationals. “Goede Nederlandse werknemers worden dan ook voor buitenlandse bedrijven goedkoper. Daar hebben we de afschaffing van de dividendbelasting niet voor nodig.”

De hoofdreden dat de weerstand tegen afschaffing van de dividendbelasting bijna met de dag meer weerstand lijkt op te wekken is simpelweg geld. Aanvankelijk becijferde de regering dat de maatregel zou zorgen voor €1,4 miljard aan inkomstenverlies, maar door het gunstig economisch tij is dat bedrag inmiddels al opgelopen tot bijna €2 miljard aan inkomstenderving. Dat tekort moet ergens anders weer rechtgebreid worden om tot een sluitende begroting te komen, linksom of rechtsom.