AFM brengt Handboek Online Dienstverlening uit

20 november 2013 Banken.nl 2 min. leestijd

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een handboek gepresenteerd dat handvaten en aandachtspunten biedt over de wijze waarop financiële ondernemingen de huidige gedragsregels kunnen gebruiken bij online dienstverlening. De technologische ontwikkelingen gaan snel en financiële ondernemingen kloppen bij de toezichthouder aan om te vragen wat wel en niet kan bij online dienstverlening. Dit handboek geeft daarvoor praktische handvaten.

Ontwikkeling online dienstverlening in belang van de klant

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) benadrukt dat financiële dienstverleners het handboek vooral moeten benutten om te onderzoeken hoe ze online optimaal  het belang van de klant centraal kunnen stellen. De toezichthouder vindt de verdere ontwikkeling van dienstverlening aan klanten van groot belang. Diversiteit in het aanbod is goed voor de klant en innovatie in dienstverlening draagt hieraan bij.

Vernieuwingen zijn kans, geen bedreiging

“Het is belangrijk deze kansen te pakken, zodat dienstverleners hun klanten nog beter kunnen bedienen”, zegt waarnemend AFM voorzitter Theodor Kockelkoren in een videoboodschap over de publicatie van het Handboek Online Dienstverlening. Tim Mortelmans, hoofd toezicht financiële ondernemingen zegt tegenover Het Financieele Dagblad dat steeds meer consumenten hun financiële zaken op het internet regelen. Maar na een reeks bestuurlijke boetes die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de afgelopen jaren heeft uitgedeeld, zijn sommige banken en adviseurs echter kopschuw geworden met vernieuwingen.

Vernieuwingen in lijn met regelgeving

“Ik ben wel eens als spreker op heisessies van bedrijven. Daar vertel ik dat online dienstverlening prima kan. Het is me nu al twee keer overkomen dat iemand me later in de pauze zei: we dachten dat het vast niet mocht van de AFM”. Bestaande regels en uitgangspunten kunnen heel goed worden toegepast op online dienstverlening, zowel bij beleggingsadviezen als bij hypotheekadviezen, stelt Mortelmans tegenover Het Financieele Dagblad. “We krijgen hier veel vragen over. Partijen met vernieuwende concepten melden zich aan de poort, omdat ze niet weten hoe het past in de regelgeving”.