Mervyn King: Economie niet toe aan rentestijging

28 juni 2013 Banken.nl 2 min. leestijd

In een afscheidsrede voor beleidsmakers om onevenwichtigheden tussen crediteuren en debiteuren landen te niet te doen, benadrukte vertrekkend gouverneur Mervyn King van de Bank of England  dat er geen uitzicht is op een duurzaam herstel in de wereldeconomie. “Het idee dat we op het punt staan om terug te keren naar normale niveaus van rentetarieven is voorbarig”, aldus Mervyn King.

De wereldeconomie is nog veraf verwijderd van het punt om met een hogere rente te kunnen werken. Centrale banken hebben, in het kader van herstel van vertrouwen in de economie jarenlang de geldpers aangezet en de tarieven laag gehouden. Beleidsmakers hebben echter daarvan nog niet geprofiteerd, zegt King.

Dow Jones Nieuwsdienst berichtte dat King in zijn afscheidsrede crediteurenlanden als Duitsland en China opriep om meer te doen voor zwaar in de schuld verkerende landen. Zij hebben hulp nodig om weer een gezonde economie te kunnen worden. Ook is het volgens King belangrijk dat landen als het Verenigd Koninkrijk hervormingen aan aanbod zijde doorvoeren. Dit is nodig om onderwijs en productiviteit te verbeteren.

King benadrukte dat centrale banken hun rentetarieven pas moeten verhogen als de wereldeconomie weer goed op gang is gekomen. Doen ze dat niet en verhogen de centrale banken al eerder hun rente tarieven, dan “zullen de centrale banken volgend jaar of het jaar daarna opnieuw hun monetair beleid moeten versoepelen, omdat het economische herstel dan zal zijn stukgelopen”, aldus King.

De Nederlandsche Bank (DNB) president Klaas Knot waarschuwde in een gesprek met de Tweede Kamer ook voor het risico als de rente gaat stijgen. In Nederland is de rente momenteel historisch laag. Dit komt mede door de ingrepen van de centrale banken zoals de ECB en de Amerikaanse Fed. Volgens Knot is het rentebeeld op dit moment nog gunstig .

Als de rente echter weer gaat stijgen is dat vooral risicovol wanneer de Amerikaanse economie aantrekt, maar de Europese nog niet. Volgens Knot zijn er indicatoren, die er op wijzen dat dit zou kunnen gebeuren. “De Amerikaanse economie lijkt momentum te gaan krijgen”, zegt Knot.  Door maatregelen van de Fed kan het zomaar gebeuren dat de rentes in de Verenigde Staten weer gaan stijgen, terwijl Europa daar nog niet aan toe is. “Wij zijn in Europa nog behoorlijk ver van een rentestijging vandaan”, zegt Knot.

De DNB dringt er daarom bij het kabinet op aan om door te zetten in het beleid over het terugbrengen van de hypotheekrente. Knot zegt dat dit, juist nu de rente laag is, belangrijk is. “De geleidelijke afbouw van de hypotheekrente is immers een belangrijke aanjager van de schuld”.