Griekse Alpha Bank weet nationalisatie af te wenden

04 juni 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

De Alpha Bank lijkt als eerste Griekse bank een nationalisatie te kunnen afwenden. De bank laat weten te kunnen voldoen aan de vereiste minimale investering van 10% van private partijen. De rest wordt betaald uit een internationaal reddingsfonds.

Alpha Bank eerste bank die voldoet aan gestelde eisen

De banken kunnen nationalisatie alleen voorkomen als ze 10% van hun kapitaalbehoefte bij private investeerders kunnen ophalen. De rest wordt vervolgens aangevuld door kapitaalinjecties vanuit een internationaal reddingsfonds voor Griekenland. Alpha Bank is de eerste Griekse bank die lijkt te kunnen voldoen aan de eisen om een nationalisatie af te wenden, aldus persbureau AP.

Volgens de bank leidde een claimemissie en een onderhandse plaatsing van aandelen tot significante investeringen van buitenlandse investeerders in de bank. Genoeg om te voldoen aan de eis dat 10% van hun kapitaalbehoefte van externe financiers afkomstig moet zijn.

In totaal had de bank €4,57 miljard nodig om een nationalisatie af te wenden. Uiteindelijk zegt de bank €457 miljoen op te hebben gehaald bij investeerders. Het internationale reddingsfonds voor Griekenland voorziet in de rest van het geld.

Griekse banken in trek bij buitenlandse financiers

Hedgefunds zetten in op Griekse banken, ondanks de zwakke economie en de forse bezuinigingsmaatregelen van de Griekse regering, aldus de Financial Times. De krant meldde eerder al dat Amerikaanse hedgefunds betrokken zouden zijn bij een aandelenemissie van €550 miljoen van Alpha Bank.

Hedgefunds denken meer rendement te realiseren op Griekse banken dan op herstel van de Griekse economie. De Griekse regering hoopt nu dat hedgefunds ook op andere emissies zullen inschrijven.