Financiële sector kiest minder snel ZZP-er door DBA

20 oktober 2016 Banken.nl 3 min. leestijd

HR-professionals in de financiële sector geven aan minder snel geneigd te zijn om ZZP-ers in te huren, nu de wet DBA van kracht is. En dat terwijl 8 op de 10 HR-professionals aangeven de afgelopen tijd juist vaker voor een flexibele schil te hebben gekozen.

Dat blijkt uit de tussentijdse resultaten van een onderzoek van FBD Bankmensen onder zo’n vijftig HR-professionals uit de financiële sector. FBD Bankmensen is een detacheerder van interim-professionals en -managers in de bancaire en verzekeringsbranche, die is opgericht in 2000. Doel van het onderzoek is om te achterhalen wat de invoering van de wet DBA voor effecten heeft op de keuzes en voorkeuren van HR-professionals.

Financiele sector kiest minder snel ZZP-er door DBA

“Er is natuurlijk veel te doen om de invoering van de wet DBA en het afschaffen van de VAR”, aldus Henk Kelder, directeur van FBD Bankmensen. Ook in het HR-domein van de financiële sector is dit merkbaar, vertelt Kelder. Uit het onderzoek blijkt dat een meerderheid van de HR-professionals aangeeft minder snel geneigd te zijn voor ZZP-ers te kiezen dan voor de invoering van de wet DBA.

“Het is vervelend voor zelfstandigen in de financiële sector dat er meer voor flexwerkers dan ZZP-ers gekozen wordt, aangezien zelfstandigen ook geen impact hebben op veranderende regelgeving”, vervolgt Kelder. “Mogelijk is dit een tijdelijke trend en keert het tij als er meer duidelijkheid is rondom de modelcontracten.”

De neiging om minder vaak voor ZZP-ers te kiezen is opvallend, volgens de onderzoekers. 8 op de 10 HR-professionals geven namelijk aan de afgelopen periode juist steeds vaker voor een flexibele schil te kiezen dan voor vaste mensen. Deze trend wordt mede gedreven door de vondst dat steeds meer werk bij financiële instellingen alleen nog door specialisten kan worden uitgevoerd – 75% van de HR-professionals geeft dit aan.

“Dat zoveel werk alleen door specialisten gedaan kan worden, verklaart voor een heel groot deel de vraag naar flexibele arbeid. Specialisten kunnen immers aangehaakt worden op een of meerdere projecten waar ze waarde toevoegen. Na een bepaalde periode is het project afgerond en de kennis mogelijk overgedragen, maar zit een bedrijf niet aan een vaste kracht vast”, vertelt Kelder.

Voorkeur arbeidsmarkt
Niet alleen de HR-professionals kiezen liever voor een flexibele schil, ook de financiële professionals zelf lijken de voorkeur te geven aan een flexibele werkrelatie met hun werkgever. Volgens zes op de zeven HR-professionals geven veel mensen in de financiële sector tegenwoordig zelf aan liever flexibel te werken dan in een vast dienstverband. “Dat professionals in de financiële sector liever flexibel dan vast werken, kent een aantal oorzaken”, licht Kelder toe. “Je merkt dat er meer in opdrachten dan in banen gedacht wordt: financials vragen zich af waar ze bepaalde kennis halen of bepaalde ervaring opdoen. Daarnaast biedt een flexibel arbeidsbestaan afwisseling, zelfstandigheid en ondernemerschap. En dat zijn, volgens ons, de eigenschappen die bij professionals in deze sector het verschil gaan maken.”