EC: Iedere Europeaan heeft het recht op bankrekening

10 mei 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

De Europese Commissie (EC) vindt dat iedere Europeaan het recht heeft om een bankrekening te openen, in elk land van de Europese Unie. Daarnaast moet het eenvoudiger worden om de tarieven van een bankrekening te vergelijken en over te stappen naar een andere bank. Dit is één van de voorstellen van de EC om de concurrentie in de bankensector te stimuleren.

58 miljoen Europeanen zonder bankrekening
De EC schat het aantal europeanen, ouder dan 15 jaar,  zonder een bankrekening op 58 miljoen. De EC wil dat iedere Europese ingezetene het recht krijgt om een bankrekening te openen, ook als zij werkloos of failliet zijn. Om deel te kunnen nemen aan de maatschappij is een bankrekening namelijk een essentieel onderdeel. Met dit voorstel wil de EC het aantal Europeanen zonder bankrekening doen laten afnemen.

Iedere Europeaan heeft het recht op bankrekening

Overstappen naar een andere bank moet eenvoudiger worden
De EC wil dat het eenvoudiger wordt om de tarieven van een bankrekening te vergelijken en over te stappen naar een andere bank. Consumenten moeten binnen 15 dagen gratis van bankrekening kunnen wisselen tussen banken in hetzelfde land. Voor de overstap tussen banken in verschillende EU-landen moet een maximum van 30 dagen gelden. Daarnaast moet het eenvoudiger worden om een bankrekening te openen in een EU-land waar de consument niet woonachtig is.

Door het vergelijken van tarieven en het overstappen naar een andere bank eenvoudiger te maken, hoopt de EC op een beter aanbod en lagere kosten.