60% gelooft niet in voordelen oversluiten hypotheek

23 augustus 2016 Banken.nl 2 min. leestijd

Slechts 17,6% van de Nederlandse woningbezitters gelooft dat het oversluiten van hun hypotheek een besparing oplevert. Daar tegenover geloven drie van de vijf Nederlanders niet dat oversluiten voordelen kan opleveren. Dat blijkt uit onderzoek van Panelwizard in opdracht van SNS onder ruim 1.000 Nederlanders.

Hoewel Nederlanders relatief vaak overstappen om te besparen op vaste lasten, blijft de hypotheek hierbij vaak buiten beschouwing. Terwijl bijna 50% van de Nederlanders de afgelopen vijf jaar tenminste een keer van energieleverancier is gewisseld en ruim 30% overstapte naar een andere zorgverzekeraar, is maar 10% van de Nederlandse woningbezitters in die periode van hypotheek overgestapt. Patrick Kuijsters, directeur Marketing & Online bij SNS: “De Nederlandse huiseigenaren laten geld liggen. En dat is zonde. Zowel het oversluiten van je hypotheek als het tussentijds wijzigen van de rente kan een mooie maandelijkse besparing opleveren.”

60 procent gelooft niet in voordelen oversluiten hypotheek

“Uit onze cijfers blijkt dat klanten die bij SNS tussentijds de rente hebben gewijzigd gemiddeld bruto 211 euro per maand besparen”, vervolgt Kuijsters. SNS heeft het afgelopen jaar via de SNS Hypotheek Looptijdservice een groot deel van haar klanten proactief benaderd, om samen te checken of de hypotheekrente misschien tussentijds omlaag kan. Om het overstapgedrag van consumenten in de rest van de markt in kaart te brengen, gaf SNS de opdracht aan Panelwizard om een onderzoek uit te voeren.

Uit het onderzoek, waar 1.091 Nederlanders aan deelnamen, blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders (60%) niet gelooft dat het voordelig is om hun hypotheek over te sluiten. 51% van hen gelooft niet dat zij meer besparen dan dat zij aan boete moeten betalen, en 27,5% vindt daarnaast de extra kosten voor notaris en hypotheekadvies te groot. 35% geeft aan pas in actie te zullen komen als zij meer dan €350 op jaarbasis kunnen besparen op hun hypotheek.

Aan de andere kant zijn slechts 17,6% van de Nederlanders ervan overtuigd dat overstappen voordelig voor hen zal zijn. Ruim de helft (55%) van hen geeft aan dit te denken vanwege een aanzienlijk verschil tussen de hypotheekrente die zij betalen en de actuele hypotheekrente in de markt. Volgens het onderzoek betaalt echter twee derde van de Nederlanders een hogere rente dan de actuele, waarvan 37,7% zelfs ‘veel meer’ betaalt.

Uit het onderzoek blijkt verder dat vooral in Overijssel (76,9%), Friesland (73,6%), Gelderland (71%) en Utrecht (70,6%) te veel rente betaald wordt voor hypotheken. Vooral mensen in de 30 met kinderen onder de 12 jaar blijken vaak meer dan de actuele rente te betalen – 73,5%. “Voor hen kan het dus zeker lonen om over te stappen van hypotheek”, aldus Kuijsters.