Apple weigert banken toegang tot NFC-tech in iPhone

16 augustus 2016 Banken.nl 1 min. leestijd

De technologie van de iPhone NFC-antennes worden niet toegankelijk gemaakt voor alle banken. Volgens technologiebedrijf Apple zou het verlenen van toegang aan derden tot de technologie de beveiliging van de iPhones kunnen schaden.

Recentelijk dienden vier Australische banken (Commonwealth, National Australia, Westpac en Bendigo and Adelaide) een klacht in tegen Apple bij de Australian Competition and Consumer Commission. Het technologiebedrijf weigerde hen toegang te geven tot de betaaltechnologie die Apple heeft ontwikkeld voor zijn betaaldienst Apple Pay, terwijl de banken deze technologie (NFC-antennes) van iPhones willen kunnen toepassen voor hun eigen betaaldiensten. Op dit moment heeft alleen Apple Pay, de betaaldienst van Apple zelf toegang tot de technologie in de smartphones van het bedrijf.

Apple weigert banken toegang tot NFC-tech in iPhone

In zijn verweer tegen de klacht verklaarde Apple derden geen toegang te willen bieden omdat de banken niet in staat zouden zijn om zelfontwikkelde digitale portemonnees voldoende te beveiligen. “Door bankenapplicaties simpelweg toegang te verlenen tot de NFC antenne zal het hoge beveiligingsniveau waar Apple naar streeft op zijn apparaten aanzienlijk worden verminderd”, schrijft het technologiebedrijf.

Op zijn beurt beschuldigd Apple de banken van het vormen van een ‘kartel’. Het bedrijf geeft aan het een kwalijke zaak te vinden dat de toezichthouder deze kartelvorming toestaat, waarbij banken als collectief hun stempel proberen te zetten op de voorwaarden van nieuwe businessmodellen. Met de klacht willen de banken volgens het technologiebedrijf alleen maar hun controle over hun klanten vergroten.