Managers in financiële wereld creatiever en origineler

11 augustus 2016 Banken.nl 2 min. leestijd

Managers van banken en andere financiële dienstverleners zijn vaak origineler en creatiever dan andere professionals in hun sector. De meest veelbelovende managers blinken daarnaast uit in het vertrouwen dat zij hebben in hun authenticiteit. Volgens Henk Kelder, directeur van FBD Bankmensen, zijn deze eigenschappen nodig om te kunnen anticiperen op de veranderende wereld van finance.

De financiële wereld veranderd in hoog tempo. De opkomst van FinTech-bedrijven vormt niet alleen een bedreiging voor traditionele financiële dienstverleners, maar ook kansen door de technologische innovatie die zij brengen. De crisis en nasleep daarvan hebben daarnaast geleid tot een stroom aan nieuwe wetgeving om vervolg te voorkomen, en eisen grootschalige compliance-transformaties van banken en verzekeraars.

“De financiële crisis is net voorbij en we worden nu geconfronteerd met nieuwe wetgeving en disruptieve concurrentie, onder meer uit de FinTech-hoek”, aldus Henk Kelder, directeur van FBD Bankmensen. “Managers bij financiële instellingen moeten op deze veranderende wereld kunnen anticiperen en creatief omgaan met nieuwe uitdagingen. Dat vraagt om andere managers dan voor de crisis”, stelt hij.

Henk Kelder - Fbd

FBD Bankmensen is een detacheerder van interim-professionals en managers voor de financiële sector, die in 2000 is opgericht. Om te kijken naar het soort managers dat anno 2016 actief is in de banken- en verzekeringsbranche, heeft FBD Bankmensen een analyse uitgevoerd van 800 profielen en de 80 meest belovende bankiers. Uit de analyse blijkt dat managers bij banken en verzekeraars zo’n 8% origineler, creatiever en intuïtiever zijn dan de gemiddelde financiële professional.

Henk Kelder: “Managers bij banken, verzekeraars en andere financiële instellingen zullen altijd de rest van het team moeten kunnen begeleiden en beslissingen durven maken. Duidelijke leiders brengen teams verder en zorgen ervoor dat organisaties kunnen groeien.” Bovendien blijkt uit de analyse van de ‘top 80’ managers dat zij consistent zijn (73%), evenals stressbestendig (72%) en zelfverzekerd (70%). Ook willen zij vaker iets gezamenlijk aanpakken (72%) of iemand begeleiden tijdens een gezamenlijk traject (68%), wat suggereert dat naast de specifieke kwaliteiten die van leiders worden verwacht, er ook een plattere organisatievorm zijn intrede aan het maken is in het bank- en verzekeringswezen.