UK startup ontwikkelt cloud based banksoftware

18 juli 2016 Banken.nl 1 min. leestijd

Na twee jaar ontwikkelen is Thought Machine, een Britse FinTech startup, naar buiten gekomen met zijn eerste product, Vault OS. Deze cloud-based software biedt een moderne vervanger voor de legacy ICT-systemen waar veel traditionele banken nu nog mee werken.

Twee jaar geleden werd Thought Machine opgericht door Paul Taylor en een aantal ex-Google medewerkers. Zij hebben een team van 50 professionals om zich heen verzameld, waaronder ook voormalig bankiers van Goldman Sachs, Merrill Lynch, Morgan Stanley en UBS. Sindsdien is het bedrijf bezig geweest met het ontwikkelen van zijn innovatieve softwareproduct Vault OS, dat vorige week onthuld werd. Het is een cloud based core banking systeem dat is gecreëerd met gebruik van blockchain technologie, waarbij extra aandacht is uitgegaan naar de beveiliging van de software.

Thought Machine

Thought Machine introduceert zijn software als dé oplossing voor de legacy IT-systemen waar veel banken aan vast zitten. “Mensen zijn te benadeelt door de prehistorische software waar banken op gebouwd zijn en waarvan hun CIO’s ’s nachts wakker liggen omdat ze zich afvragen of de systemen het nog wel een dag zullen uithouden”, stelt Taylor die de rol op zich heeft genomen van CEO van Thought Machine. “Het is tijd voor nieuwe ideeën, met gebruik van hedendaagse technologie.”

Vault OS stelt banken in staat om op te schalen van één naar tientallen miljoenen klanten zonder een in-house datacenter te hoeven aanleggen, doordat de software runt via de cloud als een Software-as-a-service (SaaS). De software ondersteunt het volledige bankproductenaanbod van betaal- en spaarrekeningen tot hypotheken, leningen en creditcards. Bovendien zou het overstappen naar Vault OS ervoor zorgen dat banken niet langer grote teams nodig hebben voor het puur en alleen in werking houden van de oude IT-systemen.