Vermogensgroei miljonairs biedt kansen vermogensbeheer

24 juni 2016 Banken.nl 4 min. leestijd

Slechts een derde van het vermogen van miljonairs is wereldwijd onder beheer bij vermogensbeheerders. Dat blijkt uit het World Wealth Report 2016 van Capgemini. De wereldwijde groei van het vermogen van miljonairs (+4%) en de bovengemiddelde groei in Nederland (+7,9%) bieden grote kansen voor vermogensbeheerders.

Ieder jaar voert Capgemini onderzoek uit naar de ontwikkeling van het aantal miljonairs wereldwijd, hun vermogen en de wereldwijde vermogensbeheerindustrie. De resultaten van dit onderzoek presenteert de zakelijke dienstverlener in zijn World Wealth Report. Dit jaar is de twintigste editie van het onderzoeksrapport gepubliceerd, met opnieuw een aantal opvallende vondsten en ontwikkelingen.

Wereldwijd is het aantal miljonairs gestegen met 4,9% naar circa 15,4 miljoen zogenaamde High Net Worth Individuals (HNWI’s)*. Hun totale vermogen nam met 4% iets minder hard toe, tot een gezamenlijk bedrag van $58,7 biljoen. Daarmee is het gemeten vermogen van de miljonairs wereldwijd sinds de eerste jaargang van het World Wealth Report zo goed als verviervoudigd. “Als het huidige groeitempo doorzet wordt in 2025 naar verwachting de grens van $100 biljoen beslecht”, vertelt Freek Roelofs, sectorexpert Financial Services Capgemini Consulting.

HNWI Population

De wereldwijde groei wordt vooral gestuwd door de snelle toename van het aantal miljonairs in de regio Azië Pacific. Hier groeide in 2015 het aantal miljonairs met maar liefst 9% en hun vermogen groeide nog sneller met 10%. Door de snelle groei is Azië Pacific nu de meest vermogende regio ter wereld, en heeft Noord-Amerika, voor lange tijd de #1, van zijn troon gestoten. De totale populatie van 5,1 miljoen miljonairs in Azië Pacific bezat in 2015 $17,4 biljoen, tegenover 4,8 miljoen HNWI’s in Noord-Amerika met een gezamenlijk vermogen van $16,6 biljoen.

“Als we de cijfers van de afgelopen jaren doortrekken naar de tien jaar die voor ons liggen, dan zullen de miljonairs in Azië Pacific in 2025 naar verwachting tweevijfde van het vermogen in de wereld bezitten, meer dan Europa, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Afrika bij elkaar. Japan en China zijn de twee belangrijkste drijvers achter de groei van Azië Pacific en zijn samen verantwoordelijk voor bijna 60% van de groei van het aantal miljonairs in 2015”, vult Roelofs aan.

In Europa is in 2015 het vermogen van de 4,2 miljoen HNWI’s (+4,8%) gestegen met 4,8% ten opzichte van 2014 naar een totaal van $13,6 biljoen. In Nederland is het aantal miljonairs en hun vermogen veel sneller toegenomen in 2015, met 7,5% naar 204.000 miljonairs en 7,9% naar een totaal vermogen van $517 miljard. Naast de snellere groei, verschilt de Nederlandse miljonairspopulatie ook op andere vlakken van de miljonairs in andere landen. Zo hechten Nederlanders meer waarde aan een second opinion van een tweede of derde vermogensbeheerder, hebben meer vertrouwen in vermogensbeheerders, geven vaker de voorkeur aan ondergewaardeerde investeringen, en hebben minder belangstelling voor investeringen met sociale impact.

Largest HNWI Populations 2015

 

Vermogensbeheer
Uit het onderzoeksrapport blijkt dat wereldwijd slechts een derde (32%) van het vermogen van miljonairs beheerd wordt door vermogensbeheerders. De ruimte die vermogensbeheerders hebben voor groei en expansie is daarom aanzienlijk, aldus de onderzoekers. “Het is opmerkelijk dat slechts een derde van het vermogen van de miljonairs bij vermogensbeheerders is ondergebracht, maar het biedt tegelijkertijd ook mogelijkheden. Zeker als vermogensbeheerders nieuwe digitale technologieën en FinTech innovaties in hun werkzaamheden kunnen vervlechten en zo een duidelijke meerwaarde voor hun cliënt creëren”, zegt Freek Roelofs, sectorexpert Financial Services Capgemini Consulting.

Uit het onderzoek blijkt dat vermogende individuen in hun keuze voor een vermogensbeheerder het meeste belang hechten aan advisering over investeringen (47%), expertise op het gebied van financiële planning (40%) en toegang tot investeringen (40%). Maar vooral het creëren van meer vertrouwen zou de sleutel zijn tot succesvolle groei, concludeert Roelofs.

* High Net Worth Individuals (HNWI’s) hebben een vrij belegbaar vermogen van 1 miljoen Amerikaanse dollars of meer, hun eerste woning, collecties en (duurzame) consumentengoederen daar buiten gelaten.