BNP Paribas organiseert tweede editie Hackathon

15 juni 2016 Banken.nl 4 min. leestijd

Van 17 tot 19 juni organiseert BNP Paribas in acht landen de tweede editie van zijn Internationale Hackathon. Tijdens het simultaan plaatsvindende evenement werken ruim 100 startups samen in San Francisco, Londen, Parijs, Brussel, Rome, Berlijn, Warschau en Istanboel aan projecten die de klantenervaring van BNP Paribas kunnen verbeteren.

In juni 2015 organiseerde BNP Paribas de eerste editie van zijn Internationale Hackathon. In vijf verschillende landen werd tegelijkertijd een evenement georganiseerd, namelijk in de steden Parijs, Brussel, Istanboel, Rome en San Francisco. Verspreid over de vijf locaties werkten bijna 300 startups, designers en ontwikkelaars gedurende 48 uur samen aan het verbeteren van de klantervaring bij de bank. Het evenement, dat aansluit op de focus op ‘Cocreatie’ in het Ontwikkelingsplan van BNP Paribas, was een primeur – nog nooit was er een evenement van die omvang gelijktijdig in vijf landen georganiseerd.

BNP Paribas - International Hackathon 2016

Na de succesvolle eerste editie in 2015 heeft BNP Paribas besloten de Internationale Hackathon een vervolg te geven van 17 tot 19 juni 2016. De tweede editie van de hackathon is groter opgezet dan zijn voorganger, met in dit jaar acht landen die deel nemen en ook meer verschillende BNP-entiteiten die mee werken. Aanstaande hackathon zal naast de vijf steden van vorig jaar ook plaatsvinden in Londen, Berlijn en Warschau. Waar vorig jaar alleen BNP Paribas Cardif en BNP Paribas Personal Finance meewerkten, is de groep bedrijfsonderdelen dit jaar uitgebreid met Retail Banking in Frankrijk, BNP Paribas Fortis, Bank of the West, TEB, BNL, Consorsbank, Corporate & Institutional Banking en BGZ BNP Paribas.

In elk van de steden waar de hackathon georganiseerd wordt zullen 10 tot 15 start-ups met de entiteiten van de groep samenwerken rond projecten van de groep BNP Paribas om de klantenervaring te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld op het gebied van het kopen van vastgoed of consumptiegoederen zijn, maar ook op cashmanagementdiensten voor kmo’s en online financieel advies.

Gedurende het weekend van 17 tot 19 juni zullen ruim 100 startups aan de slag gaan met het centrale thema: ‘Klantenervaring faciliteren via cocreatie met startups’. Per locatie zijn er verschillende deelthema’s waaraan kan worden deelgenomen. Zo draait het bij de Belgische editie in Brussel om de thema’s: “Artificial intelligence & Robo-advisor” en “Internet of Things & Banking Experience”.


“De BNP Paribas Internationale Hackathon, die plaatsvindt in verschillende landen en in samenwerking met verschillende entiteiten, weerspiegelt ons engagement op lange termijn met startups. Na afloop van het weekendevent worden de finalisten uitgenodigd om deel te nemen aan een vijf maanden durend Digital Bootcamp, waar ze een beroep kunnen doen op de knowhow van experts van BNP Paribas om hun projecten verder uit te werken. Tijdens de Demo Day in december volgt dan hun uiteindelijke pitch. De winnende teams komen vervolgens in de prototypefase, waarin ze nauw samenwerken met de entiteiten van BNP Paribas”, legt Jacques d’Estais, Deputy COO van BNP Paribas en Head of International Financial Services, uit.

“Met deze tweede editie van de Internationale Hackathon blijven we onze digitale transformatie voortstuwen op basis van een partnership dat zowel de bank als de deelnemende start-ups ten goede komt. Zo bouwen we verder aan het sterke ecosysteem dat we rond ‘Open Innovatie’ uitbouwen. Al die inspanningen zullen ons in staat stellen om technologische innovaties te ontwikkelen in het verlengde van de verschillende klantenervaringen die we bepaald hebben in ons strategisch plan voor 2020”, benadrukt Thierry Laborde, Deputy COO van BNP Paribas en Head of Domestic Markets.

De start-ups behouden de intellectuele eigendomsrechten op al hun projecten die de groep implementeert. De zes winnende start-ups van de BNP Paribas Internationale Hackathon 2015 ontwikkelen nu hun projecten in de entiteiten van de groep.