G4S wil in Nederland bankkantoren exploiteren

19 mei 2016 Banken.nl 2 min. leestijd

Beveiligingsdienstverlener G4S is met een aantal Europese banken in gesprek over het opzetten van een netwerk van bankfilialen. G4S – die reeds een groot deel van de bankautomaten van ABN AMRO, ING en de Rabobank beheert – wil mobiele en andere bankkantoren in drukke winkelstraten gaan exploiteren, waaronder in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Klanten van meerdere banken kunnen bij de G4S-filialen terecht.

Door digitalisering en de opkomst van mobiel bankieren besluiten banken steeds meer van hun lokale bankfilialen te sluiten. Consumenten regelen hun bankzaken steeds vaker via internet of via mobiel bankieren, wat er toe leidt dat er steeds minder klanten gebruik maken van het lokale bankkantoor. Het verdwijnen van de lokale filialen laat echter een leegte achter in dorpen en steden, waarbij mensen steeds minder goed aan contant geld uit geldautomaten kunnen komen, of verder moeten reizen om contant geld op hun rekening te kunnen storten.

G4S Waardetransport

Beveiligingsconcern G4S heeft besloten dit gat op te willen vullen. Het concern, dat onder meer bekend is van zijn wereldwijde beveiligingsdienstverlening voor bedrijven, maar ook zijn waardetransport diensten en het beheer, onderhoud en de bevoorrading van duizenden geldautomaten, wil daarom zelf bankfilialen gaan opzetten. “We bekijken de mogelijkheid om de ruimte te vullen die de banken willen vrijmaken”, aldus Graham Levinsohn, CEO van G4S, in een interview met The Financial Times. “Het aantal sluitingen van agentschappen maakt duidelijk dat de banken geen werknemers meer willen die geld zitten te tellen. Het is simpelweg niet economisch voor banken om een netwerk van kantoren te onderhouden, maar voor ons is het wel zinvol.”

G4S is in overleg met verschillende Europese banken in een zestal landen over de mogelijkheid om mobiele en gewone bankkantoren te gaan exploiteren, en dan vooral in drukke winkelstraten. De beveiliger voert deze gesprekken onder meer in Nederland en in het Verenigd Koninkrijk. Naast de mobiele en andere bankkantoren die G4S in gedachten heeft, wil het bedrijf in Nederland ook zogeheten ‘selfbankkantoren’ opzetten. Deze filialen zijn zo ingericht dat klanten van verschillende financiële instellingen er terecht kunnen voor onder meer het storten en opnemen van contant geld.