Huiseigenaren vaak onvoorbereid op financiële risico's

17 mei 2016 Banken.nl 2 min. leestijd

Echtscheiding, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid hebben vaak grote impact op de financiële situatie van huiseigenaren. Toch zegt ruim een derde (37%) van de huizenbezitters hier bij de aankoop van de woning geen rekening mee te hebben gehouden. Dit blijkt uit onderzoek van GfK, uitgevoerd in opdracht van BLG Wonen.

Een groot deel van Nederlandse huizenbezitters zegt niet voorbereid te zijn op de financiële gevolgen van impactvolle ‘life events’, zoals bijvoorbeeld in het geval van een echtscheiding, werkeloosheid of arbeidsongeschiktheid. Rein Wispelweij, directeur van BLG Wonen: “Wij zien dat echtscheiding, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid vaak ten grondslag liggen aan betalingsproblemen. Het is belangrijk dat je hier bij aankoop van je huis bij stilstaat.” Volgens de onderzoekers maakt 40% van huiseigenaren zich zorgen of zij nog aan hun verplichtingen kunnen voldoen als zij hun baan verliezen.

Redenen bij betalingsproblemen

Kom je als huizenbezitter financieel in de knel, dan zijn er verschillende oplossingen mogelijk, deze blijken echter vaak onbekend bij de huiseigenaren, schrijven de onderzoekers. “Ruim een kwart van de respondenten zegt niet op de hoogte te zijn van de mogelijkheden tot het kwijtschelden van een restschuld* of van de hulp die de hypotheekverstrekker kan bieden bij betalingsproblemen.” 

Wispelweij: “Veel producten zijn de afgelopen jaren vereenvoudigd, maar de financiële situatie van onze klanten is vaak juist complexer geworden. Kijk bijvoorbeeld naar de flexibilisering van de arbeidsmarkt, het toenemend aantal scheidingen of samengestelde gezinssituaties. De financieel adviseur kan juist hierin een belangrijke rol spelen. Niet alleen bij het afsluiten van een hypotheek, maar ook daarna.” Een kwart van de Nederlandse huizenbezitters wil proactief informatie ontvangen over financiële gevolgen bij grote veranderingen in zijn persoonlijke situatie, blijkt verder uit het onderzoek. Ruim de helft (55%) wil naar diezelfde adviseur teruggaan als deze contact met hem onderhoudt na het afsluiten van de hypotheek. Eenmaal per jaar contact is daarbij voldoende.

Top 3 financiele zorgen

Het is voor het derde jaar op rij dat BLG Wonen het Woononderzoek laat uitvoeren door onderzoeksbureau GfK. Aan het onderzoek namen 2.089 respondenten deel. Het gaat hierbij om een representatieve weerspiegeling van de Nederlandse huizenbezitters van 35 jaar en ouder. De onderzoeksperiode is april 2016. 

* BLG Wonen biedt zijn klanten een restschuldregeling waarbij tot 120% van de marktwaarde van de nieuwe woning kan worden gefinancierd. Ook wanneer deze restschuld is ontstaan op een hypotheek van een andere aanbieder.