Aantal Europese contactloze betalingen verdriedubbeld

13 mei 2016 Banken.nl 3 min. leestijd

De mijlpaal van drie miljard contactloze betalingen in de afgelopen twaalf maanden is bereikt, een verdriedubbeling vergeleken met het jaar ervoor. Dat meldt VISA Europa recentelijk op basis van eigen cijfers. Europese consumenten gebruikten hun kaarten 360 miljoen keer voor een contactloze betaling in april, een toename van 150% ten opzichte van de 143 miljoen transacties in april 2015.

De afgelopen jaren is de populariteit van contactloos betalen in Nederland flink toegenomenNederland is het snelst groeiende land in Europa als het gaat om contactloze betalingen, terwijl ook andere Europeanen massaal overstappen op deze betaalmethode. Het toenemende gebruik van contactloos betalen wordt ook onderschreven door Visa Europe, een aanbieder van betalingstechnologie die eigendom is van en wordt beheerd door aangesloten banken en overige aanbieders van betalingsdiensten uit 37 landen in Europa. VISA biedt onder meer de service en de infrastructuur aan die elektronische betalingen mogelijk maken voor miljoenen Europese consumenten, bedrijven en overheden. Visa Europe is naar eigen zeggen de grootste verwerker van transacties in Europa en is verantwoordelijk voor meer dan 16 miljard transacties per jaar.

De populariteit van de snelle betaalmethode is volgens VISA toegenomen doordat veel winkels waar consumenten komen voor hun dagelijkse boodschappen contactloze betalingen zijn gaan accepteren. Consumenten gebruiken contactloos betalen om bijvoorbeeld hun lunch of koffie af te rekenen; restaurants maken de grootste toename van contactloze transacties door (153%) gevolgd door algemene retail (146%) en supermarkten (119%) en overige eetgelegenheden zoals fastfood restaurants (96%). “Van alle door Visa Europe afgehandelde persoonlijke betalingen is het aandeel contactloze betalingen gestegen van 1 op de 60 in 2013 tot meer dan 1 op de vijf vandaag”, schrijft VISA.

Contactloze betalingen Europa verdriedubbeld naar 3 miljard

VISA meldt dat er inmiddels meer dan 3,2 miljoen terminals in gebruik zijn in winkels en restaurants in Europa, een groei van 23% ten opzichte van de 2,6 miljoen in april 2015. Dit aantal zal verder toenemen, omdat vrijwel alle terminals die worden verspreid in Europa vanaf dit jaar uitgerust zijn met de technologie die contactloos betalen mogelijk maakt. Dit helpt ondernemers bij het bereiken van het doel om alle terminals in Europa geschikt te maken voor contactloze betalingen in 2020. Visa Europe werkt samen met banken en andere partners om te zorgen dat alle consumenten in 2020 toegang hebben tot ten minste een device waarmee zij contactloos kunnen betalen (zoals een betaalpas, mobile, wearables etc.).

Daniel van Delft, Country Manager Nederland van Visa Europe: “In de afgelopen twaalf maanden hebben we de buitengewone groei van contactloos betalen door zien zetten. Deze snelle, veilige en makkelijke manier van betalen bereikt steeds meer consumenten en ondernemers in heel Europa. Ook in Nederland is contactloze acceptatie toegenomen. 42% van de Nederlandse terminals ondersteunt contactloos betalen en dat aantal groeit naar verwachting snel. In 2015 hebben we in Nederland met ICS contactloos betalen per creditcard geïntroduceerd. Mobiel deden we dat ook met ICS, met Vodafone als samenwerkingspartner. Het succes komt niet vanzelf en is te danken aan de inspanning van veel Visa teams en de hele betaalindustrie. Momenteel wordt hard gewerkt aan de technologie van morgen, met nieuwe wearables en mobiele betaaloplossingen.”