Goldman Sachs neemt Continental Bakeries over

09 mei 2016 Banken.nl 1 min. leestijd

Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft onlangs Continental Bakeries overgenomen een biscuitfabrikant uit Dordrecht. Continental Bakeries produceert onder meer eigen merken Haust en Brinky, en produceert daarnaast voor de huismerken van Albert Heijn en Jumbo.

Continental Bakeries is in 1593 opgericht door Jacob Bussink in Deventer, en heeft over de eeuwen heen verschillende namen gehad. Fusies en overnames door de jaren heen, evenals een beursnotitie van 1952 tot 1971, brachten uiteindelijk het huidige Continental Bakeries voort, een in Dordrecht gevestigde biscuitfabrikant met zo’n 1.700 werknemers, 12 productielocaties en een jaaromzet van ongeveer €310 miljoen. Het bedrijf is de producent achter bekende eigen merken als Brinky en Haust. Bovendien produceert het bedrijf koeken, toastjes en houdbare deegwaren voor bijvoorbeeld de huismerken van supermarktketens Jumbo en Albert Heijn.


Continental Bakeries

Nadat eerder al was uitgelekt dat zakenbank Goldman Sachs bezig was met een overname van de Dortse biscuitfabrikant, heeft de bank onlangs officieel bekendgemaakt Continental Bakeries aan zijn portfolio toe te voegen. Voor een bedrag van iets minder dan €300 miljoen – exacte financiële details zijn niet vrijgegeven – heeft de private equitytak van Goldman Sachs, samen met Amerikaanse investeringsmaatschappij The Silverfern Group, het bedrijf overgenomen van voormalige eigenaar NPM Capital.

De participatiemaatschappij nam in 2006 een 100% belang in de koekfabrikant, en onder de vlag van NPM rondde Continental Bakeries vijf overnames af. In 2012 probeerde het bedrijf beschuitmerk Bolletje aan zijn portfolio toe te voegen, maar deze overname werd destijds door de Autoriteit Consument en Markt tegengehouden omdat het bedrijf anders een te dominante positie in de markt zou verkrijgen.